Млади художници от читалище „Младост” участваха във фестивал в Хърватия

По покана на организацията „Световни арт игри” школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” към самоковското читалище „Младост” участва в международен детски фестивал в Шибеник, Хърватия.
Шибеник е град в Далмация, уникален за историята на хърватската нация, а днес представляващ една от туристическите й перли. Намира се на адриатическото крайбрежие, в него могат да се видят красиви крепости, катедрали и църкви. На 18 км от града пък е националният парк „Кърка”, известен със своите водопади, растения и животни, както и с ценните си исторически забележителности.
В „Световни арт игри” /WAG/ ръководителят на самоковската школа Иван Шуманов членува и работи от 2012 г. Седалището на организацията се намира в хърватския град Осиек.
На фестивала в Шибеник са били организирани изложби, концерти, работилници и др., но постоянната украса се състояла от знамена с нарисувани от млади художници автопортрети. Висящите над улиците в старинния град знамена предизвикали голямо внимание и радостно настроение. Автопортрети-знамена пристигнали от общо 14 държави: Мексико, Аржентина, Нигерия, Мароко, Норвегия, Финландия, Франция, Австрия, Турция, Азербайджан, Израел, Индия, Нова Зеландия и България.
Автопортретите, създадени от учениците в самоковската школа в продължение на два месеца, впечатлили организаторите с концепцията при изпълнението им и получили отлична професионална оценка.
Както обяснява Шуманов, веднъж неговите възпитаници рисуват реалистични портрети и се запознават с принципите на композицията, спазването на пропорции и пр., а след това подготвят автопортрети, вдъхновени от стилове в модерното изкуство /експресионизъм, сюрреализъм и др./, при които се използват по-голяма изразност и послания от страна на авторите чрез въздействието на композицията, формата, цветовете и линията. Така младите художници работят творчески и емоционално, като възпроизвеждат своето лично усещане и настроение.
Разбира се, зад тази дейност и успешно представяне стоят обясненията и демонстрациите на ръководителя на школата, упоритият труд на неговите ученици и създадената приятна атмосфера.
За съжаление, датите на фестивала съвпаднали с държавните изпити на Шуманов в университета и поради това участниците в школата не могли лично да присъстват на фестивала. Там обаче положителни отзиви заслужили произведенията на младите самоковци Велислава Вълева, Денис Данев, Иван Иванов, Мариела Благоева, Георги Алексиев, Габриела Христова, Борислав Генов, Радостина Генова, Карина Стоименова, Георги Тосков, Красимира АлХусани, Виктория Крушарска, Елина Главева, Димитър Колев и Габриела Гешева.

 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*