Ученици от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” честваха Сирни Заговезни в Сарафската къща

Сигурно дълго ще помнят този ден учениците от 6-б и 6-в клас на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”. Те имаха интегриран открит урок на тема „Фолклорното наследство – платформа за изграждане на можещи и мислещи личности” на 7 март. И мястото – Сарафската къща, и празничното облекло /за някои – национална носия/, и вълнението на всички подсказваха, че ще има интересни преживявания в тази красива зала.
За подготовката и провеждането на урока, свързан с празника Сирни Заговезни, бяха обединили усилията си преподавателките Славея Петрунова, Евелина Таинова, Елена Гривева, Даниела Георгиева и Ралица Струмина.
Чрез разказите на учителките и отговорите на въпросите на учениците се изясниха произходът и значението на Заговезни в родния календар, същността на ритуалите, свързани с празника. Добре подготвена бе и сценката, свързана с обичая Прошка: как се иска и дава прошка; кои са специфичните ястия за тази вечер; демонстрирано бе хамкане, както и запалване на червен конец; стана дума и за вярванията, свързани с всичко това.
С изясняване на особеностите на песните, свързани с празника, бе показано певческото умение на всички. Момичета и момчета запяха, разделени на две групи, символично искащи и даващи прошка.


С песента се стигна до огъня на двора. Учениците научиха, че в този празник има много езически елементи, някои от тях характерни и за славянския обичай Масленица. Най-голям интерес предизвикаха обредите, свързани с огъня. С особено внимание се посрещнаха направата и използването на оратници и благословиите, свързани с тях; стрелянето със стрели в моминските дворове; хорото около огъня, на което се хванаха всички; прескачането на позагасналия огън.
Вярвам, че младите хора дълго ще помнят и препоръките на преподавателките да се пазят родните традиции.
Висока оценка за урока дадоха и присъстващите гости – началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Софийска област Росица Иванова и държавният експерт в Дирекцията за образование на българите зад граница и училищна мрежа в просветното министерство Елена Таскова.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*