Ученици от ПТГ „Никола Вапцаров” размишляваха как да направят етнологията желана наука

Десет отбора от ПТГ „Никола Вапцаров”, съставени от средно по шест ученици от икономическите паралелки от 8 до 11 клас с преподаватели Биляна Стамова и Цветелина Николова, се включиха на 15 ноември в деветото издание на иновационния лагер на „Джуниър Ачийвмънт” в рамките на Седмицата на предприемачеството.
Тазгодишният казус бе вдъхновен от столичното СУ „Никола Беловеждов”, а участниците трябваше да търсят иновативно решение за професионална реализация на младо момиче, придобило висше образование в специалност „Етнология”.
Във връзка с това чрез интернет връзка в зала „Трети март” се включи и доц. д-р Константин Рангочев. Той поясни, че понятието етнология идва от старогръцки, където етнос означава народ, а логос – знание. „За съжаление, сякаш е все по-трудно за един квалифициран етнолог да си намери работа, още повече, че тя не е добре платена”, сподели впечатленията си доц. Рангочев. Той все пак коментира възможностите пред дипломираните специалисти да започнат работа в сферите на образованието, държавната администрация, туристическия сектор, рекламния бизнес и политическия маркетинг, като обоснова и своите предложения.
Доц. Рангочев констатира, че етнолог къща не храни, но директорът Георги Велев му опонира, заявявайки, че учениците ще го оправдаят с предложенията си по зададения казус.


Голяма част от младежите всъщност не се познаваха помежду си, а едва за около три часа имаха трудната задача да направят обосновано предложение и да го подкрепят с атрактивна презентация. Екипите трябваше впоследствие и да защитят своите виждания пред доказаните имена в журито – кметът Владимир Георгиев, шефката на Бюрото по труда Венета Галева, адв. Лилия Гуцалска, Велина Ненкова от „Виваком”, Владимир Василев от фирма „Василев и Тодоров” /по-известна с търговската си марка „Компир”/ и учителят Веселин Бързанов.
Впоследствие оценителите се обединиха около мнението, че съставите са се съсредоточили върху консултантските и посредническите услуги, а те са очаквали сред идеите да изпъкнат и предложения за някакъв производствен процес.
В крайна сметка победител стана отбор „Райска култура” с членове Ани Васова, Владислава Василева, Елена Несторова, Елена Петрова, Камелия Петрова и Симона Занева. Те предложиха проект за популяризиране на етнологията чрез телевизионна рубрика за българските обичаи и традиции в различните краища на страната.
Второто място зае отбор „Българска шевица”, чиито членове застъпиха идеята си за създаване на специализиран уеб сайт в помощ на професионалното развитие на младите хора.
В тройката влезе и отбор „Българска роза” с иновативното предложение за възраждане на популярната средновековна българска напитка оловина.
Призьорите заслужиха купи, грамоти и предметни награди, както и голямо морално удовлетворение от свършената работа. Владимир Василев от „Компир“ пък осигури парична премия за почерпка на участниците в първите три екипа.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*