Ученици измислиха как младите хора да влизат по-подготвени в бизнеса

Победителите

„Екип 7”, състоящ се от Даниела Секулова, Илиян Мирчев и Светлин Димитров /9-в клас/, Иванка Илиева /12-в кл./, Камелия Джамбазка /10-б кл./ и Лорита Челенкова /11-г кл./, спечели превърналия се вече в традиция през последните години в ПТГ „Никола Вапцаров” иновационен лагер по формат на „Джуниър Ачийвмънт”. Лагерът се проведе на 19 ноември, по време на Световната седмица по предприемачество.
Членовете на отбора предложиха идея за разработване на интернет наръчник за бизнес развитие плюс тестове по интереси, които да насочват млади хора /ученици и студенти/ чрез консултанти за избор на подходящо работно място.
Новаторското им предложение се хареса най-много на журито, председателствано от помощник-директорката на училището Лилия Близнакова. Нейни помощници в определянето на победителите бяха Венета Галева, директор на Бюрото по труда, Любомир Николов, уредник в Историческия музей, Кристина Ангелова, журналист в тв канал „Рила”, и Виолета Кокалова, собственик на счетоводна фирма.
Присъстваха и Боряна Миланова и Мария Тошева от Регионалния инспекторат по образованието в Софийска област. Сред зрителите в претъпканата зала „Трети март” в училището пък бе и директорът на техникума Георги Велев.
„Благодаря на прекрасния екип, с който работих, както и на „Джуниър Ачийвмънт” за прекрасната възможност, която ни даде. Благодаря и на нашите ръководители Биляна Стамова и Цветелина Николова, без чиято помощ нямаше да стигнем до тук”, заяви лидерът на отбора-победител Иванка Илиева.
„Екип 7”, както и неговите подгласници от „Екип 4” и „Екип 8”, заслужиха красиви купи, а за всички млади предприемачи имаше осигурени и грамоти.
В лагера са взели участие общо 102 ученика от икономическите специалности в ПТГ „Н. Вапцаров” от 9 до 12 клас. Отборите са избирани на случаен принцип, а членовете им се опознават по време на работата. В рамките на 4 часа тимовете трябваше да предложат решение на зададения казус от ръководството на „Джуниър Ачийвмънт” – „Как младите хора могат да навлязат по-подготвени в света на бизнеса, как да станат по-конкурентноспособни?”
Впоследствие, на срещата в зала „Трети март”, всеки екип разполагаше с три минути да представи идеята си, включително чрез мултимедия. Бъдещите бизнесмени бяха оценявани по критерии за иновативност, приложимост, обществена полза, работа в екип и отговори на въпросите на журито.
Самият иновационният лагер е израз на нов образователен подход, който развива предприемаческите нагласи на младите хора, като ги мотивира да бъдат изобретателни и да поемат рискове.
„Прилагайки принципа на „учене чрез правене”, учениците развиват своите умения за междуличностна комуникация и решаване на проблеми и се научават да работят под напрежение и в много кратки срокове”, изтъкна г-жа Стамова.
Тя предложи на вниманието на присъстващите и някои от златните правила на успеха на американския предприемач и един от най-богатите хора, живели някога на нашата планета – Джон Рокфелер.
„Практическа база за усъвършенстване на компютърни умения”, „Сайт с интересни факти за бизнесмени и тяхната история”, „Включване на холограми в обучението на учениците”, „Практики в чужбина” и др. бяха сред предложенията на учениците по казуса.
„Убедих се, че от тук излизат истински предприемачи с иновативно мислене. Днес те ни показаха какви трябва да са бъдещите бизнесмени”, категорична бе г-жа Миланова от Регионалния инспекторат.
Директорът Велев поздрави участвалите екипи и им обеща безплатна екскурзия до прохода Траянови врата край Ихтиман, където цар Самуил разбива византийските завоеватели през 986 г. /както е известно, сега се навършват 1000 години от смъртта на един от най-големите български владетели/.

Делян Василев

Можете да харесате

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Biliana Stamova

    Благодарим на Г-н Делян Василев ,за прекрасната статия и отразяването на това ново
    и значимо за развитието на младите хора събитие

+ Leave a Comment

*