Ученици станаха предприемачи за един ден, идеите им впечатлиха журито

Учителката Биляна Стамова с победителите

Иновационен лагер по метода „Учене чрез правене” се състоя в ПТГ „Никола Вапцаров“ в сряда, на 20 ноември. Ученици от икономическите паралелки /10-12 кл./ в училището решаваха казус, зададен от „Джуниър Ачийвмънт“ – България. Те бяха разделени на 10 екипа и имаха на разположение 4 часа, за да се вживеят в ролята на предприемачи и да създадат иновативен продукт или услуга, който да се произвежда в страната ни и да съдържа поне 50 % български ресурси – човешки, природни или капиталови.
В рамките на определеното време всяка група бе приготвила и презентация, която представи пред журито. Председател на оценяващото звено бе помощник-директорът на „Н. Вапцаров“ Лиляна Близнакова, а членове – директорът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Георги Панев, главният експерт ОПОС /общинско предприятие за общинска собственост/ Иван Върбев, археологът Веселин Хаджиангелов, бизнесменът Борислав Сотиров и журналистите Гиргина Рангочева и Мария Галчева.
Сред атрактивните предложения на отборите бяха офертите им за създаване на лек за кашлица чрез смесване на билки и шоколад, който да е по-приятен за малчуганите; възраждане на текстилния бизнес в града; създаване на нови лекарства на билкова основа; билков подсладител; лечение с модифицирана марихуана…
Все пак журито определи като най-полезни и обосновани идеите за създаване на екологична ферма за отглеждане на пчели /3-о място/, създаването на Център за лечение и рехабилитация с минерални води и здравословни храни /2-о място/. С минимална, но заслужена преднина се отличиха представителите на отбор № 2, които предложиха създаването на справочник с информация за билколечителите в България, чрез който да улеснят достъпа на нуждаещи се хора до тях. За чудесната си идея учениците Анна-Мария Атанасова, Валентина Йовева, Диана Георгиева, Радостина Николова и Ралица Оцетова заслужиха специална купа и сертификат от управителния съвет на „Джуниър Ачийвмънт“ – България. Купи и сертификати получиха и другите два водещи отбора.
В. Хаджиангелов, Г. Панев и Б. Сотиров, които връчиха наградите, пожелаха на участниците в иновативния лагер да разработят още по-добре идеите си и, защо не, някои от тях и да ги осъществят. „Когато човек иска да постигне нещо, той трябва да воюва и да отстоява позицията си“, категорично бе журито.
Директорът на Техническата гимназия Георги Велев поздрави всички участници и им благодари за ентусиазираната работа.
„Изключително съм доволна от представянето на талантливите ни ученици. Стараем се и ние, техните преподаватели, да разнообразяваме учебния материал с подобни нетрадиционни, но полезни изяви, стимулиращи креативното мислене и развитие на личността. Вълнението на учениците и усещането, че те напредват и придобиват нови знания, ми дава тонус да продължа с интересните инициативи“, заяви Биляна Стамова, учителка по икономически дисциплини в училището и главен ръководител на проекта. Г-жа Стамова благодари за съдействието при осъществяването на идеята специално на ръководството и колегите от училището, както и на журито.
Специален поздрав към събралите се отправи бившият възпитаник на училището Ивайло Кирилов, който преди 3 години спечели проявите на местно и национално ниво и заслужи правото да представи България на европейска сцена в Брюксел.
Оповестено бе, че предстои провеждането и на подобно индивидуално състезание в страната, като победителите в него ще имат възможността да получат 1500 евро.
Накрая бе даден и коктейл.
Иновативният лагер бе част от честването на световната Седмица на предприемачеството, която се отбелязва чрез различни дейности във всички краища на света.

Делян Василев

Сребърните медалисти
Момичетата, които заеха призовото трето място
Журито

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*