Цари мали град донесе на Самоков още 5 награди

Цели 5 награди заслужи Общината само за два дни за своеобразното ново чудо – комплексът Цари мали град край Белчин.
Специална статуетка за много добра работа по проекта за Цари мали град получи Общината от Министерството на регионалното развитие, стана ясно на пресконференция на кмета Владимир Георгиев, състояла се в Самоков на 11 декември.
Наградата е била връчена на кмета на заключителната конференция по Оперативна програма „Регионално развитие” /2007-2013 г./, проведена на 10 декември в Стара Загора.
Наред със Самоков са били отличени Бургас, София, Стара Загора и други големи градове, усвоили най-много средства по големи проекти.
В този смисъл още по-заслужена е гордостта на Общината. При това проектът „Цари мали град” е станал визитка на министерството за атрактивен туристически обект, допълни г-н Георгиев. „Във всички рекламни материали, показани на конференцията, фигурираше изглед от този наш обект”, изтъкна кметът.
На конференцията в Стара Загора са обсъдени и въпроси, свързани с предстоящия период за работа – по Оперативна програма „Регионален растеж” /2014-2020 г./.
„Ние имаме интересни проекти – за интегрирана градска среда, за Шишманово кале. Надяваме се да отпадне досегашното райониране и Самоков да не е включен само в селските райони, за да можем да кандидатстваме и с други туристически обекти”, заключи градоначалникът.
На форума в Стара Загора е бил отчетен целият изминал период. От страна на министерството е подчертано, че постигнатото е резултат от доброто сътрудничество с общините. Изразходвани са за периода общо в страната по програмата 3,1 млрд. лв. Финансирането е осигурено от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския съюз и от държавния бюджет.
В същия ден – 11 декември, на официална церемония в София бяха наградени победителите в националния конкурс „Сграда на годината – 2013”, организиран от „Градът медиа груп” под патронажа на министерствата на регионалното развитие и на инвестиционното планиране и с подкрепата на браншовите организации.
Цари мали град заслужи три награди – статуетки: за инвеститор /Община Самоков/, за строител /фирма ”Главболгарстрой”/ и за архитектура /арх. Чавдар Георгиев/.
Както бе пояснено, това е награда за „мащабна реализация – консервация, реставрация, експониране и социализация на археологически паметник на културата – късноантична крепост и църковен ансамбъл с оброк Цари мали град в местността Свети Спас, село Белчин”.
Нашият комплекс е спечелил първенството в конкуренция с други значими обекти – малката базилика в Пловдив и рекреацията на сграда-паметник на бул. „Мария Луиза” в София, които също са били номинирани.
Освен като „Сграда на годината”, Цари мали град получи още едно отличие – статуетка като „Сграда на публиката”.
Самите статуетки бяха показани на представители на местните медии на 12 декември в Самоков от Веска Тодорова, главен експерт „Връзки с обществеността” в Общината.
По традиция всяка година се връчват стаутетки на инвеститори, архитекти и строители на най-забележителните новопостроени или реконструирани обекти в страната. Наградите се определят от жури с председател министърът на регионалното развитие и членове – министърът на инвестиционното планиране и известни специалисти в сферата на строителството и архитектурата, представители на ДНСК /Дирекцията за национален строителен контрол/, УАСГ /Университета за архитектура, строителство и геодезия/, Сдружението на общините и представители на браншовите организации.
Както е известно, през ноември Цари мали град спечели и националния конкурс „Чудесата на България”.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*