Финалната пресконференция отчете: Цари мали град се превърна във феномен

Симеон Пешов, Владимир Георгиев, Надежда Клинчева и Веска Тодорова„Това е един от най-престижните проекти, вдъхнал живот на Белчин и на региона, изпълнен с много труд, с много енергия, с много сърце”, изтъкна кметът на общината Владимир Георгиев на заключителната пресконференция по проекта „Реставрация, консервация, социализация и експониране на късноантичната крепост с църковен ансамбъл и оброк Цари Мали град”, състояла се в Самоков на 13 ноември.
Въпреки че е в отпуск по болест след прекарана операция градоначалникът участва в пресконференцията, като подчерта, че с всеки изминал ден се уверява в значимостта на обекта и че много премерено и точно е похарчен всеки лев. Георгиев изрази и увереност, че с течение на годините Цари мали град ще допринесе за утвърждаване на Самоков като културен център и за разширяване на ролята на туризма в живота ни.
Градоначалникът благодари на ръководителя на фондация „Възраждане на Белчин” Симеон Пешов и на всички, работили за осъществяване на проекта.
Водещата Веска Тодорова, гл. експерт „Връзки с обществеността” в Общината, припомни думите на г-н Пешов при първата копка на обекта, че това е проектът на живота му.
Самият Пешов потвърди това на пресконференцията и добави, че проектът е и пример за публично-частно партньорство в обществена полза. Изпълнен е благодарение на сътрудничеството с Община Самоков, Общинския съвет, Историческия музей. С. Пешов изрази признание на всички участници в начинанието и допълни, че проектът има бъдеще – не само с посещенията на туристи от страната и чужбина, но и с нуждата да продължи изучаването на историята на региона.
Ръководителката на проекта арх. Надежда Клинчева, главен архитект на Общината, изтъкна, че работата по проекта я е накарала да се гордее, че Самоков има такива забележителни места. Тя отчете, че този най-значим проект на Общината е осъществен за две години благодарение на екипа, на цялото общинско ръководство, на „Главболгарстрой”, на общинските служители, което го е превърнало в проект на цялата местна администрация.
Емоционален завършек на срещата бе изказването на археолога Веселин Хаджиангелов, ръководил проучванията на обекта, а сега ръководител на комплекса. Той благодари на всички, работили всеотдайно, качествено и с много любов и разказа за големия интерес от колеги от музеи в страната, за многобройните посещения на комплекса след неговото откриване през лятото, за получаването на ежедневни заявки. На въпроси на колеги от страната – как се изпълнява един такъв проект, той отговарял, че условието е да се намери подходящ обект, да са добри проектът и екипът от специалисти, които ще работят по него, и… да се изпълнява от фирма „Главболгарстрой”.
В. Хаджиангелов посочи и проблемите, свързани с поддръжката на този голям комплекс. Необходимо е да се изработи и културен календар за предстоящите дейности /за организиране в комплекса на концерти, изложби и други изяви/, които да поддържат и да увеличат още повече интереса към възстановената крепост.
Г-н Пешов изрази радостта си, че Цари мали град е на първо място в класацията на „Чудесата на България”, но добави, че в този сегашен последен етап на кампанията местните хора трябва да увеличат още повече активността си и да гласуват, за да бъде запазена челната позиция.
Стана ясно, че сега предстои да се изготвят само окончателните отчети за изпълнението на големия проект.
На пресконференцията присъстваха членове на екипа, работил по проекта, общинари, представители на фондация „Възраждане на Белчин”.
На срещата бе прожектиран филмът „Една легенда оживява”, от който се добива ясна представа за величието и красотата на Цари мали град.

Евгения Попова

Симеон Пешов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*