Цветна феерия в третата самостоятелна изложба на Танер Мерт в Самоков

Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” прие на 18 април третата самостоятелна изложба на Танер Мерт в нашия град.
В навечерието на Цветница фоайето на културното средище бе изпъстрено с красиви, ярки и реалистични макове, рози, лалета, иглики, маргаритки, камбанки… Всеки любител на флората би изпитал истинско удоволствие да се наслади на тази истинска цветна феерия. За любителите на изкуството пък авторът е подготвил и други изкушения – плодове, градски и природни пейзажи, лунен изгрев.
Интересна е и техниката на Танер, който използва художническа шпакла, с която си „играе” понякога в продължение на повече от месец върху дадена картина, за да придобие тя желаната от него визия. Мерт нанася много отделни пластове с маслени бои, което прави платната релефни и наситени и им придава характерен разпознаваем стил. Именно в това се крие и успеха на един художник – изграждането на свой стил и идентичност, коментираха специалисти.

„Танер е един от най-страстните любители на цветята, които съм срещала. Той ще даде и последните си 5 лева за саксийка с гербер; ще я наблюдава цяла година и ще ви разказва с детски възторг как тя цъфти”, сподели на откриването Аглика Крушовенска, съдействала за подреждането и представянето на творбите. Тя разкри, че Танер се грижи с любов и стил и за малка градинка в Самоков.
Творчеството на художника по изключително поетичен и аналитичен начин представи режисьорът и културен деятел Любомир Малинов /публикуваме по-долу и неговото слово/.
Самият Танер скромно заяви, че предпочита картините и творчеството му да говорят вместо него и покани уважилите го хора на непринудени разговори на по чаша вино.

„Цветните картини, които красят нашите стени, създават усещане за пролет, която липсва навън”, възкликна пък гл. библиотекар Албена Ихтиманска. Тя сподели, че творбите ще останат в библиотеката до края на май.
Изложбата е и базар, а картините се продават на цени от 130 до 650 лв. По времето на експозицията ценителите на изкуството могат да се възползват и от 10-процентно намаление.

Делян Василев

х х х

Любомир Малинов: „Цветя от градината на Танер“

Третата самостоятелна изложба на художника Танер Мерт е един вдъхновяващ повод, за да усетим още по-силно атмосферата на два от нашите най-красиви и светли празници – Цветница и Великден. Защото основните сюжети в картините, които излага, са цветята – едно от най-съвършените творения на Демиурга, на съзидателния Дух, който наричат с най-различни имена, но винаги ще си остане грандиозна загадка.

Каква е магията на тези нежни и крехки създания, които карат толкова художници да застават пред тях в захлас и в най-различни композиции да запечатват тяхната изумителна, но толкова нетрайна и уязвима красота? Цветята нито могат да пеят, нито да свирят или да танцуват, нито да произнасят монолози с въздействащи слова. Но всичко в тяхното безкрайно, смайващо разнообразие от форми, багри и аромати, които могат да съперничат с най-реномираните парфюми, пренасят онзи, който умее да ги гледа, в един свят на поезия и хармония, които носят всички велики произведения на изкуството. А този, който е измислил техния празник, е бил мъдър и изключително извисен в своята духовност човек.
А какви са цветята в градината на Танер? Най-много са розите, любимо цвете, възпявано и на Изток, и на Запад. Често дръзко и предизвикателно ярки, но и изискани, в пъстър заслепяващ букет, или кротко сами, с багри, които впечатляват с изтънчения си колорит, при това без да се повтарят в нито една картина. Не се и съмнявам колко е трудно за един художник да намери онзи свой неповторим начин, по който да накара зрителите си да познаят, че това се неговите цветя, нарисувани от неговата ръка, с неговия творчески почерк, без да го сбъркат с платната на стотици други художници, където „цъфтят” други цветя.
Ако прекарате леко ръка по някоя от картините на Танер, ще усетите една странна грапавина, а не привичната лакова гладкост. Неговият работен „инструмент” не е четката, а шпаклата. И това е неговият избор, законно право на всеки творец. Техника, която изисква голямо търпение и концентрация, както и майсторство, което Танер с годините е натрупал. С това много умело, до перфекционизъм, наслагване на боите с шпаклата, картините му заприличват на изключително фини скулптури, при това с много тънки и сложни цветови нюанси, които успешно се съревновават с възможностите на четката.
Танер притежава не само много силен усет за цветова багра, но знае и секрета, чрез който може да я постигне. Сякаш тези цветя са излезли от ослепителните подземия на Господарката на Медната планина от сказанието на Павел Бажов за каменното цвете и уютно са се настанили в тези картини. Този начин на живописване им придава усещане за тайнственост и една приказна театралност, превръща ги в част от въображаем спектакъл по приказките на Шехерезада от „1001 нощ”. Това е по-скоро естетиката на скъпоценния камък, а не на живописния рисунък. И в това е неповторимият им чар.
Отделно на статив е поставена една от най-интересните и своеобразни картини в изложбата. Сюжет, достатъчно ясен и прост на пръв поглед – планини, небе, две фигури на коне, планинска тучна трева. Картината навява асоциации с изкуството на великия руски художник Николай Рьорих, живописец, мъдрец, изследовател, мистик. Казвам асоциации, а не подражание. Ако картината не действа върху асоциативното мислене на зрителя и не провокира въображението му, може да има много добър занаят, но няма изкуство.

В картините на Танер всичко е реално и нереално, защото присъства една много майсторска стилизация и декоративност, затова тя става изкуство, а не фотографска имитация. Странно, тревожно небе с жълти хоризонтални проблясъци, контрастиращо на сочната зеленина, в която са потънали копитата на конете. Топлото кафяво на техните тела силно се откроява на студения фон на планинските триъгълници, които могат да пазят, но могат и да заплашват.
Всеки зрител би могъл да постави свое заглавие на картината и то ще бъде точно. Защото тя действа силно върху фантазията, кара я да гадае и да броди в различни посоки, талантливо и искрено ни внушава колко интересен, красив и непостижим в своята красота може да бъде светът, в който живеем. Стига да се гледа с очите на художника Танер Мерт.
Затова добре дошли в градината на Танер! Няма да съжалявате!
На добър час на изложбата!

 

Любомир Малинов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*