Мария Ицова ни срещна отново с красотата

Чула съм такава приказка: Старец пита художник какво прави, той му отговаря, че рисува, и получава в отговор: „Рисуваш, а какво работиш?…”
Работа ли е рисуването или е нещо друго? Ще си отговорим правилно може би, ако имаме очи за красивото и сърце за доброто. Ето, такива очи и такова сърце има тази дребничка руса дама – Мария Ицова.
За девети път тя събра в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” на 21 април хора, за които изкуството е нещо приятно и завладяващо. Изложените картини говорят сами по себе си за авторката. Тя е самоук творец, който съчетава адвокатстването с рисуването. За нейно щастие и за наша радост везната натежава към желанието й да създава красота. Мария се отдава на магията на цветовете. Много от старите самоковски къщи вече са изоставени или рухнали, но те са останали върху платното и ще ни надживеят. Пейзажи от Рила, от околните села… Букети с цветя – имаш чувството, че са истински, независимо дали са във вазата или растат на воля в градината. Река и бягаща по камъните вода. Вълната на морския бряг, която можеш да яхнеш. Старовремски къщи, сгушени между дърветата. Есенна позлата, разкрасила природата. И още… и още…
Пролетта се бави, но чрез своите картини Мария е довела красивия сезон сред нас. Тя е от хората, които сякаш са докоснати от Бога.
Поздравление и цветя Мария получи от Венета Галева от името на ГЕРБ. Вдъхновяващи думи каза и Гиргина Рангочева.
„Никой от рода ни не е рисувал, но дядо Тодор Чекуров е бил майстор-шивач и голям естет. Аз съм самоук художник, но чета много книги и се самообразовам. Рисувам сутрин. Започна ли, няма спиране – нито ям, нито пия, често оставям семейството без ядене”, сподели Мария за вестника.
С домакинството с удоволствие се занимавал и съпругът й Пламен. Дъщеря им Аделина е студентка по международно право в Холандия, а синът Мартин е завършил международни отношения и сега работи в Боровец.
Мария от сърце благодари на гл. библиотекар Албена Ихтиманска и на колегите й за гостоприемството.
Присъстващите пък дариха художничката с цветя и със сърдечни пожелания за богат творчески живот.
Изложбата, която е и базар, ще продължи до края на април.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*