Чествахме Освобождението с празнично шествие

С празнично факелно шествие самоковци отбелязаха Националния празник на България 3 март и 143-годишнината от Освобождението.
Факелното шествие започна с камбанен звън, който огласи пространството пред Девическия манастир „Покров Богородичен”, като присъстващите сведоха глави в почит към загиналите за освобождението на България. Шествието потегли под звуците на маршове и патриотични песни, предвождано от националното знаме и членове на клуба на любителите на исторически оръжия „Чакър войвода” с черешовите топчета.

Сред участниците в шествието бяха кметът Владимир Георгиев, председателят на Общинския съвет Мая Христева, архиерейският наместник иконом Михаил Колев и духовници, народният представител Радослав Стойчев, общински съветници, ученици с факли и снимки с ликове на велики българи в ръце, граждани. При преминаването на шествието по цялата историческа зона на ул. „Цар Борис III” към него се присъединяваха много граждани. Шествието завърши пред паметника на опълченците, където кметът Георгиев говори пред събралото се множество.

Той отдаде дължимото на българското опълчение, на ръководилите едни от най-страшните битки за спасяването на нацията ни руски генерали, на включените в редиците на руската армия воини от различни националности, на защитилите българския народ с перото си достойни мъже. Председателят на клуб „Чакър войвода” Георги Николчев за трета година връчи учредените от клуба почетни грамоти. Грамотата “Аз съм българче”, която е за ученици, получи Георги Аврамски. С грамота „Пазител на българщината” бе удостоен учителят по история и бивш директор на Историческия музей Димитър Балабанов. Накрая присъстващите сведоха глави с почит към паметта на всички знайни и незнайни воини, дали живота си за освобождението на България. Кметът Георгиев и председателят на ОбС Мая Христева поднесоха венец. Венци бяха поднесени още от архиерейското наместничество и от Общинския съвет на БСП. Присъстващите граждани поднесоха цветя на стелите, където са изписани имената на самоковците, участвали в българското опълчение.
За свободата и славата на майка България и за загиналите за Освобождението войводите гръмнаха залпове с топовете.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*