Честито освобождение!

Скъпи съграждани,
Поздравявам ви със 142-рата годишнина от Освобождението на Самоков.
Датата 14 май за нас има дълбок, разтърсващ смисъл. Зад тази дата стоят пет века тежка робия и една мечта, един едничък изход – СВОБОДА!
Преди 142 години /на 30 декември 1877 г. по стар стил, 11 януари 1878 г. – по нов стил/ за първи път съдбата на града ни е била сложена в ръцете на българи. За първи път в Самоков е имало български кмет – Иван Доспевски, чиято е била  идеята за построяването на един от най-ценните паметници в града ни – паметника „Кръста”. От тогава до ден днешен самоковци никога не са пропускали да се поклонят пред този паметник.
Не зная дали друга национална борба е носила върху знамето си такава страховита алтернатива – „Свобода или смърт”. Но зная, че е важно да помним корените и традициите си. Важно е да помним героите, донесли свободата ни, обвита в едно свещено знаме. Тази памет ни прави по-силни, по-достойни и по-задружни. Възходи и падения ще маркират пътя ни, идеи и идеолози ще се сменят, но признателността към освободителите на града и селата от Общината, скътана дълбоко в паметта на поколения самоковци, е запазена.
Скъпи деца и младежи, вие сте потомци на велики самоковци, защото в дните на героичното Априлско въстание със смъртта на храбрите падат и много наши съграждани. Голям е броят на самоковските опълченци, които се бият в Освободителната война. Самоковски опълченци са и знаменосците на Самарското знаме – унтерофицер Антон Марчин и Никола Корчев – спасил знамето-светиня в боя при Стара Загора. Имената на самоковци виждаме и в четата на Христо Ботев. Помнете ги. Помнете и генералите Веляминов, Радзишевски и Черявин, повели войните си, за да спасят Самоков. Помнете всички, оставили костите си на наша земя, за да го има днес свободен Самоков. Защото свободата е символ на достойнството ни като народ, но свободата е и отговорност пред бъдещето. Носете в себе си духа на героите, носете рилския дух!  Той е несломим и ще ви дава сили да постигате мечтите си!
Днес ние празнуваме този свят ден достойно и със самочувствие, че градът ни е един от ярките символи на Българското възраждане и българската свобода.  Вие, млади самоковци, сте тези, които ще предадат на поколенията да обичат Самоков, Общината и Отечеството, да изграждат с разум и сърце, отговорно и вдъхновено, своя нов, по-добър и красив свят.
Да пазим заедно българското самосъзнание, устояло пред поробителя и заплатено с кръвта на героите ни! За да пребъде САМОКОВ!
Честит празник, самоковци!

Владимир Георгиев,
кмет на община Самоков

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*