С нов голям кръст, възстановка и шествие чествахме освобождението (снимки)

136-годишнината от освобождението на Самоков от турско робство бе отбелязана на 14 май със запомнящо се шествие и възстановка на историческите събития от края на 1877 г. и то на облагороденото пространство пред паметника в м. Кръста, където наскоро е поставен и нов голям дървен кръст.
Известно е, че точно тук – в северните покрайнини на града, на 30 декември 1877 г. /11 януари 1878 г. по нов стил/ самоковци са посрещнали руските освободители. Тук по заповед на първия кмет на града ни след Освобождението Иван Доспевски са засадени 12 върбови дръвчета и е издигнат голям дървен кръст. Този кръст сега, след повече от 13 десетилетия, бе подновен.
Тържеството започна с шествие от площад „Захарий Зограф”. Водено от Гвардейския духов оркестър и мажоретния състав с ръководител Теменужка Янкова при читалище-паметник „Отец Пасиий”, множеството потегли към паметното място. В шествието участваха хора от всички възрасти – ученици със знамена и знаците на самоковски училища, представители на неправителствени организации, служители от общинската администрация, представители на читалища от Общината, граждани. Дъждът не попречи на малките палавници от ОДЗ „Звънче” да махат с ръчички на участниците в шествието, както и на учениците от НУ „Д-р Петър Берон” да направят шпалир в последните стотина метра до мястото на тържеството.
В емоционалното си слово кметът Владимир Георгиев изрази преклонението на самоковци пред героизма на освободителите и благодарността на освободените.
Георгиев припомни, че тук местните граждани посрещат в оня зимен ден навръх новата година ген. Радзишевски от отряда на ген. Веляминов начело на 122-и пехотен Тамбовски полк, 6 оръдия и две сотни /конни части/ казаци. Градът ни има щастието да не бъде разрушен или опожарен, но два дни по-рано 117 руски воини загиват при кръвопролитното сражение край Ново село.
Сегашният паметник в Кръста, дело на скулптора Генчо Кисимов, е издигнат през 1968 г. През тази пролет цялото пространство пред паметника е облагородено и обновено.
На тържеството бяха възпроизведени моменти от героичните боеве на руските войници и българските опълченци с поробителите. Гърмяха кремъклийки и черешово топче, пленени бяха турски войници. Възпроизведено бе и посрещането с хляб и сол, имаше и салют в чест на падналите в боевете.
Живите картини бяха наблюдавани с интерес и възторг от присъстващите. За пресъздаването на тези вълнуващи моменти дял имаха гостите от клуб „Бдинци” от Видин и от Националния съюз „Единение”, както и домакините от самоковския патриотичен клуб „Чакър войвода”.
Кметът Георгиев и председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева поднесоха венец пред паметника. Много ученици и граждани положиха цветя.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*