Читалище „Христо Ботев” в Говедарци чества 90-годишен юбилей с театъра от Брезник

Спаска Костова. Снимка: Пламен Лобутов

Юбилея си – 90 години от своето основаване през 1928 г., чества на 15 септември читалище „Христо Ботев” в Говедарци.
По случай кръглата годишнина театралният колектив при читалище „Просвещение-1870 г.” в Брезник представи в селото комедията на Дарио Фо „Не всеки крадец е мошеник”.
Преди това зам.-кметът на общината Люба Кленова поднесе поздравителен адрес от името на общинското ръководство и връчи на юбилярите плакет.
„Желаем ви все така с обич и жар да съхранявате и пазите самобитността на местния фолклор и обичаи, да ги популяризирате и да работите за приемствеността на поколенията, която имате сега. Поздравяваме ви за изключително богатата дейност в името на разнообразяване на културния и духовния живот в Говедарци и за съхранението на традиционните ценности и богатство на фолклора“, се изтъкна в поздравлението.
Ученикът Георги Бързанов рецитира стихотворението на Недялко Йорданов „България”. Спаска Костова, която от 24 години е секретар на читалището, бе сърдечно поздравена от председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева, от главните експерти в Общината Пепа Георгиева и Снежана Дамянова, както и от кмета на Говедарци Георги Шуманов и от председателката на читалището Мария Арангелова, които й връчиха красив букет. Секретарят на читалище „Отец Паисий” в Доспей Елена Ковачка пък бе приготвила и вкусна изненада за своята колежка – традиционен самоковски зелник. Участничките в женската фолклорна група от Доспей, както и много културни деятели и членове на различните самодейни формации към читалището в Говедарци също поздравиха Костова.

Снимка: Пламен Лобутов

Дълго време пък изпълнилите красивия читалищен салон зрители, сред които и много млади хора, аплодираха артистите от Брезник и им благодариха за майсторски изиграната постановка, в която комичните епизоди преливаха един в друг. Впоследствие актьорите от Граовско бяха и сред най-дейните участници в коктейл-забавата в една от залите на голямата читалищна сграда. Пъстра музикална палитра с водещ предизвика присъстващите да разиграят и кръшни хора. За това спомогнаха и членове на мъжката певческа група към читалището. Даровитата млада певица Диана Чаушева пък накара празнуващите да потръпнат с магично акапелно изпълнение на народната песен „Излел е Дельо хайдутин”.

х х х

Читалището в Говедарци е записано в регистъра на народните читалища на 9 февруари 1928 г. като читалище „Княз Борис III”. Първи председател е Антон Костов Попов. На 15 февруари 1928 г. в Доспей махала /квартал на Говедарци/ се създава второ читалище – „Митрополит Стефан”.
Много преди 1928 г. обаче /около 1891-1897 г./ в селото са се поставяли пиесите „Дръндово момче” и “Дядо Вълчан пред съдията”, написани от тогавашния учител Христо Марков. Изнасяни са сказки, беседи, чели са се вестници, донасяни от търговци и учители.
През 1927 г. е играна пиесата ”Геновева”. Със събраните средства от представлението и дарение от 500 лв. от учителя Димитър Ксенофонтов са закупени нови книги. Те са раздавани на по-видните граждани, които са се събирали в кафенето на Атанас Бързанов, служило на практика и за читалня. Така се поставя началото на местната библиотека.
В 1956 г. двете читалища се обединяват в едно – „Георги Димитров”, което по-късно приема името „Христо Ботев”. През 60-те години се учредява женска певческа група под ръководството на учителката Цана Милушева. Започват да се честват годишнини, организират се седенки, както и надпявания със състави от съседни села. Учителят Димитър Мазганов ръководи по това време театралната трупа. През годините са играни много пиеси: „Снаха”, „Гераците”, „Хъшове”, „Иванко, убиецът на Асеня”, „Боряна”, „Вражалец”. Разраства се библиотеката, чийто фонд стига до около 4000 тома.
От 1980 до 1994 г. в читалището работи само библиотеката, която вече има фонд около 12 хил. тома. През 1994 г., след избирането на ново ръководство с председател Георги Даргов и секретар Спаска Костова, се възстановява женската певческа група. Образуват се танцови състави, мъжка певческа група, група за обичаи. Театралният състав изнася много нови пиеси и скечове. През 2000-2007 г. дейност развива детска певческа група с ръководител Даниела Георгиева. Децата се изявяват и в клуб „Всезнайко”, и в кръжок „Сръчни ръце”.
Всички групи и участници в художествената самодейност са гордост за читалището. Те са и носители на много награди. През 1978 г., по случай 50 години от основаването му, читалището е удостоено с орден „Кирил и Методий” – втора степен. През 1998 г. пък, по случай 70-годишния си юбилей, читалище „Хр. Ботев” получава почетния златен знак на Община Самоков.
Групата за народни обичаи е отличена от Министерството на културата през 2012 г. за участието си в проекта „Живи човешки съкровища – България” с обичая „Старинна сватба – бричене на младоженя”.
През годините различните групи стават носители на още много отличия – плакети, купи, медали, дипломи, грамоти.
Читалището сега се гордее и с богатата си библиотека, която целогодишно обогатява фонда си и задоволява читателите от всички поколения. Библиотечният фонд наброява вече 14 500 тома. Редовно се честват национални празници и годишнини на писатели. Библиотеката разполага и с три компютъра по проект „Глобални библиотеки”.

Георги Бързанов. Снимка: Пламен Лобутов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*