Читалището в Бели Искър чукна 80 /снимки/

Цели 80 години има вече зад гърба си читалище „Стойне Ангелов-1932 г.” в с. Бели Искър. Запомнящо се тържество отбеляза на 17 ноември големия юбилей.
Кметът на общината Владимир Георгиев огласи приветствен адрес от името на общинската управа, в който се изтъква, че важни са не толкова годините, колкото сътвореното. Честването на юбилея Георгиев нарече „празник на историческата памет и националното самочувствие”. Извън официалния документ кметът с топли думи приветства читалищните деятели и цялата публика в препълнения салон. На читалището бе връчен и почетният плакет на Общината.
Домакините бяха сърдечно приветствани и от секретарката на читалище „Христо Ботев-1928 г.” в Говедарци Спаска Костова. Културната деятелка Димитрина Божилова пък поздрави юбилярите със свое стихотворение в тяхна чест, рисунка и разкошен букет цветя.
Наскоро женската група за автентичен фолклор „Орлица” при читалище „Стойне Ангелов” е спечелила първо място на международния фестивал „Малешево пее и танцува” в Микрево. Отличието – изящна статуетка, бе връчено на читалищните дейци от кмета на Бели Искър Крум Георгиев.
Последва двучасов концерт на читалищните колективи – детският танцов състав „Изворче” с ръководител Илияна Атанасова, женската група за автентичен фолклор „Орлица” с ръководител Олга Китина, мъжката фолклорна група „Орлови скали” с ръководител Теменужка Маринкова и съпровод на акорден Иван Машов, женският танцов състав „Магдена” с ръководител Росица Павлова. Магия от красиви народни носии, чудни мелодии и текстове и динамичен ритъм завладя сцената и взриви салона.
Изявиха се с песни и рецитал и съвсем млади изпълнители, д-р Румяна Ружина със своето стихотворение „Моето родно село”, певците Радостина и Румен Иванов.
В началото пък чрез мултимедия по чудесен начин бе представен 80-годишният творчески път на културния институт.
Изказана бе благодарност на спонсорите на празника. Сред присъстващите бе и Пепа Георгиева, главен експерт „Култура” в Общината.
Особено ярък бе финалът на тържеството, когато на фона на песните на женската и мъжката група танцьорките от „Магдена” с лудо темпо и невероятно настроение заразиха цялата зала, която продължително и възторжено аплодира прекрасното ансамблово изпълнение. Накрая „На многая лета”, голяма торта и десетки бенгалски огньове в ръцете на читалищните самодейци направиха честването още по-вълнуващо.
Но това, както се казва, не бе всичко. Празненството се пренесе на площада през читалището, където под призивните звуци на музиката мнозина се понесоха във вихъра на хорото.
х х х
По случай юбилея във фоайето на сградата фототабла, плакети, флагчета, дипломи, грамоти, албуми разказваха за богатата история на читалището, за многобройните изяви на театралната и певческите формации. Художникът от Бели Искър Георги Видинов се бе представил с впечатляващи свои творби. Посетителите можеха да видят и творенията на участниците в конкурса за стихотворение и разказ, посветен на юбилея и на родното село. Уреден бе и специален кът с носии и битови предмети от миналото. На отделен щанд се предлагаха книгите „Бели Искър – минало и настояще” от Петър Ангелов и „Глас се дочу от Демир капия” – сборник с народни песни, съставен от Теменужка Маринкова.
х х х
Читалището в Бели Искър е основано през 1932 г. По-късно приема за патрон Стойне Ангелов – един от първите самодейци-артисти в читалищния театър, загинал през Отечествената война.
Отначало за база се ползва сградата на новопостроеното училище в селото. В края на 50-те години на самия площад в селото е издигнато ново масивно читалищно здание, което и досега успешно приютява участниците в различните състави и техните почитатели и гости.
Многобройни са изявите през изминалите години и десетилетия на самодейния театър, на певческите групи и танцовия състав, проведените срещи, беседи. Библиотеката с 10 хил. тома литература е една от най-добре уредените не само в общината, но и в областта.
Чрез своите отлични колективи читалището е носител на златни медали и плакети от събори в Копривщица, на Рожен и др. Пресни са и спомените от достойното представяне на самодейците от Бели Искър на международен фестивал в Сърбия, където те са били единствените гости от България.
Десетки и стотици хора са дали през изминалите 80 години своя принос за развитието на читалищното дело и културния живот в Бели Искър и района. В продължение на повече от половин век начело на читалището е бил Петър Ангелов. Сега председател е Теменужка Маринкова, а секретар – Олга Китина.
След известен спад в дейността в края на миналия век, през последните години читалището отново активизира дейността си. Библиотеката и читалищният салон са обновени. Създадена е музейна сбирка. Изявите зачестяват, а с тях и наградите. Читалище „Стойне Ангелов” е носител и на орден „Кирил и Методий” – втора степен. На пръсти се броят според запознати читалищата в региона, които развиват такава разностранна, полезна и успешна дейност.

Тодор Попов

 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*