Шефът на РУП-Самоков Васил Попов за разпорежданията към протестиращи: „Спазваме закона”

Публикуван във фейсбук видеоклип как полицай връчва писмено разпореждане на гражданин, имащ връзка със спонтанния граждански протест срещу скъпите горива и покачването на цените на автомобилните данъци и застраховка „Гражданска отговорност”, развълнува хиляди българи от страната и чужбина.
Разпореждането е свързано с протеста на граждани на 13 ноември в града ни, когато отново бе блокирано движението при кръговото кръстовище на пътя за София. Вината, която органите на реда доловиха в действията на въпросния млад мъж, е за неговите призиви и публикации във фейсбук групата „Забелязано в Самоков”. Мнозина пък видяха в протокола репресивно отношение и заплаха за свободата на словото.
По този повод шефът на Районното управление на полицията гл. инспектор Васил Попов свика пресконференция за националния и местни медии на 15 ноември, в която участва и началникът на група „Охранителна полиция” Емил Филипов.
„Въпросният видеоклип представя реализирането на едно законоустановено полицейско правомощие, целящо гарантиране на обществения ред и сигурност и недопускане на противообществени прояви и действия, подтикващи към извършване на престъпления и нарушения. Разпореждането има превантивен характер и на основание на чл. 64 от Закона за МВР полицейският служител предоставя екземпляр на гражданин, който подтиква други граждани към провеждане, цитирам дословно, на бунт”, заяви Попов. Той допълни, че за провеждането на протестни действия има установен законен ред, който не е бил спазен.
„Полицията по никакъв начин не възпрепятства свободната гражданска позиция и е в услуга на обществото, зачитайки върховенството на закона”, коментира полицейският началник.
Разпореждания са получили общо пет души, които имат отношение към възникналите нерегламентирани протести. Всеки подобен документ може да бъде обжалван в 14-дневен срок пред Административния съд в Софийска област. Неспазването му пък може да доведе до парична санкция от 50 до 500 лв.
Разпоредбите, по думите на В. Попов, имат информативна цел, за да се преустановят евентуални бъдещи нарушения на обществения ред.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*