Ще възстановяваме връзките с Кутна Хора

На среща на кмета Владимир Георгиев с посланика на Чехия у нас Душан Щраух е обсъдено възобновяване на побратимените отношения на Самоков с чешкия град Кутна Хора. Посланик Щраух е споделил, че често посещава нашия район, позната му е екопътеката „Бели Искър” и че силно впечатление му правят тук красивата природа и възможностите за развитие на туризма. Чешкият дипломат е добавил, че с радост ще съдейства за възобновяване на отношенията между двата града.
След срещата, на 25 февруари, кметът Георгиев е изпратил до посланик Щраух и официално писмо, в което изразява желание за възобновяване на сътрудничеството между двата града. Става въпрос за установяването на взаимни връзки преди всичко в сферите на културата, туризма, образованието и спорта.
Първоначалното споразумение между Самоков и Кутна Хора е подписано през далечната вече 1986 г., когато самоковска делегация посещава Чехия и сключва меморандум. В изпълнение на този документ новоизграден ресторант в кв. „Възраждане” на нашия град е наречен „Кутна Хора”. По-късно в заведението се настаняват социална кухня, Домашният социален патронаж и клуб на пенсионера – дневен център за възрастни хора, но то и досега остава популярно в града ни под името „Кутна Хора”.

х х х

Кутна Хора е окръжен град с население от 20 хил. души. Разположен е почти в центъра на Чехия, на 60 км източно от столицата Прага. Градът е включен в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*