Откриха паметна плоча на дарителите на Дома за стари хора “Сем. д-р Калинкови”

С много гости, слънчево време, концерт и откриване на паметна плоча Домът за стари хора „Семейство д-р Калинкови” чества на 11 ноември 80-годишнината от своето създаване. В началото свещ. Георги Николов отслужи водосвет, а директорката Виолета Павлова говори за дълголетната история и днешния ден на дома.
„Стремим се с нашите грижи да компенсираме липсата на дом и уют на хората тук”, изтъкна Павлова. Тя посочи и големия принос на Общината и на благодетеля Пит Майер за създадените приятни съвременни условия за пребиваване в дома на възрастните хора. По думите й, домът сега е един от най-хубавите от този род в България. Директорката благодари на своите колеги и на всички, които подпомагат благородната дейност на персонала и откри на фасадата паметна плоча с надпис „С благодарност и признателност към дарителите Екатерина и д-р Георги Калинкови” и с образите на семейната двойка.
„Дълбоко се прекланям пред дарителите, основали този дом, който сега е истинска институция и най-доброто социално заведение в Софийска област”, възкликна кметът Владимир Георгиев. Той представи накратко последователната работа на Общината в интерес на възрастните хора – откриването на клубове на пенсионера в кварталите, стабилизирането на услугата „Личен асистент”, топлия обяд, който се дава на десетки социално слаби в „Кутна Хора”. Георгиев подчерта значението на дарителството и в днешно време, изрази признание на персонала и сърдечно приветства обитателите на дома, като се ръкува с мнозина от тях. Кметът връчи и букет на директорката Павлова и й подари икона на св. Мина, току-що осветена от отец Георги – в същия ден бе денят на светеца.
Николина Иванова поздрави всички от името на Агенцията за социално подпомагане и поднесе поздравителен адрес от председателя на агенцията Цветан Васев. Прочетен бе и поздравителен адрес от клуба на пенсионера в Четвърти квартал, на чиято територия се намира самият дом.
От името на обитателите на дома с топли думи към директорката Павлова и целия й екип се обърна Веселин Алексов. Той изтъкна придобивките, на които се радват домуващите, и добави, че домът е сред най-хубавите в страната. Мнозина от настанените тук поздравиха персонала, поднесоха цветя на директорката, а възрастна жена дори й целуна ръка.
Трогателно бе поздравлението на правнучката на Екатерина и Георги Калинкови – Клавдия Рогачева, която през сълзи изрази вълнението си, че е наследничка на толкова благородни хора, положили основите на дома. Родственички на Клавдия има в Хърватия и САЩ, а съпругът и е от… Самоков.
Изпълнения на Мартина Дибекова от читалище „Светлина” в Белчин, правнучка на един от дългогодишните директори на дома Крум Дибеков, чаровните млади певици на Даниела Георгиева и танцьорките на Стоян Димитров от Говедарци, както и разкошна торта и коктейл сложиха финала на тържеството – един запомнящ се празник на благодарността към предците и на човещината.
Радостта на персонала и домуващите споделиха народният представител д-р Красимира Ковачка, бивш управител на самоковската болница, председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева, зам.-кметовете Васил Сайменов, Люба Кленова и Сия Шехтанова, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, общински съветници, бивши директори на дома, настоящи и бивши ръководители на социални служби и заведения в Самоков. Ралица Стоянова бе водеща на тържеството, което стана на открито, пред украсената с разноцветни балони и със знамената на Самоков, България и Европейския съюз сграда.

х х х

Дарението – 200 хил. лв., за построяване на дом за стари хора в Самоков е направено от Екатерина Хаджигеоргиева Сребърникова-Калинкова по заръка на нейния съпруг Георги Калинков – доктор на юридическите науки, политик, дипломат, общественик. По-късно Екатерина Калинкова дарява и къща в София. Мястото за изграждането на дома в Самоков пък е дарено от Общината. Самото строителство започва през 1928 г. Първата сграда е завършена и домът започва да функционира през 1936 г., като това е едно от най-старите подобни социални заведения в страната.
През 80-те години на миналия век започва строителството на нова сграда, с което капацитетът на дома нараства от 80 на 120 легла. През периода 2007-2010 г. се извършва основна реконструкция на сградите и модернизация на условията за живот в тях.
Директори на дома са били д-р Атанас Перниклиев, Крум Дибеков, Янка Стоименова, Никола Попов, Живко Караджинов, а от 2004 г. насам – Виолета Павлова.
Обитателите на дома сега получават тук питателна и вкусна храна и денонощни медицински грижи. На тяхно разположение са библиотека, зали за беседи и литературни четения, спортен салон и помещение за физиотерапия, кухня, в която сами могат да си приготвят желанието от тях специалитети. Тук се провеждат много тържества и други прояви, празници с участието на гости включително от училища и детски градини. Някогашното старопиталище е станало истински дом за много десетки възрастни хора.

Тодор Попов

Клавдия Рогачева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*