Ямите от Радуил за Боровец влязоха в национален ефир, решение няма

Големите дупки и дори ями, които са зейнали от доста време по шосето между Боровец и Радуил, станаха обект на внимание от Нова телевизия след зрителски сигнал. Репортерът Румен Бахов показа на 17 януари може би най-сериозния пропаднал участък по трасето, който е „обезопасен” с подръчни материали – дървени колчета и лента, а мантинелата буквално виси във въздуха над пропастта…
Абсурдната ситуация поставя под риск здравето и живота на пътниците, а те, както знаем, не са никак малко. Известно е, че много хора не само от Радуил и Марица, но и от Долна баня и Костенец се трудят в най-стария планински курорт у нас и всеки ден се излагат на опасността.
„Радвам се, че досега не е имало по-тежък инцидент, но особено при честите мъгли тук тези участъци, които са в това опасно положение поне от 6-7 години, представляват сериозна заплаха за хората. Писали сме писма до Областното пътно управление и до Агенция „Пътна инфраструктура”, но резултат, виждате, няма”, сподели пред камерата кметът на Самоковска община Владимир Георгиев.
В писмо до телевизията от „Пътна инфраструктура” отговарят, че са поставени знаци за стеснение на пътя и за по-бавно придвижване в тези райони. „През миналата година близо 200 хил. лв. са вложени чрез програмата за текущ ремонт на пътя Боровец – Радуил – Костенец. Пътят е изкърпен и е подобрено отводняването. През 2016 г. са изпълнени възстановителни дейности на пропаднал участък на около 3 км след Радуил по посока Боровец”, пишат още от агенцията. От ведомството уточняват, че извършените ремонтни дейности са в съответствие с разполагаемия финансов ресурс и добавят, че пътният сектор от години е недофинансиран. Очаква се въвеждането на тол-системата на магистралите да позволи ремонта и поддържането на по-голяма част от републиканските пътища.
Дотогава явно ни остава да се молим да няма сериозни инциденти на пътя. Защото както каза кметът на Радуил Любомир Димитров: „Познавам пътя, карам бавно и затова не съм попаднал в дупките. А шофьорите, които не минават често оттук, как да се предпазят?”
Думичката „срам” тук би трябвало да не е достатъчна, за да изрази разочарованието на обикновения гражданин. Неефективността на институциите става видима и за хилядите чуждестранни туристи в Боровец. Да не говорим пък за пътя към Мальовица, за който важи в пълна сила словосъчетанието „дупка до дупка”…
Питам се дали пътищата из Алпите, например, с чиито курорти се опитваме да се конкурираме в опит да привлечем туристи и които пътища също са изложени на неблагоприятни метеорологични условия, са в подобно плачевно състояние?

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*