Ново свлачище на пътя Радуил – Боровец, местни жители блокират шосето на 9-и септември

Близо 100 жители на Радуил се събраха по-рано днес на протест до поредното отворило се свлачище на пътя между селото и Боровец, при разклона за Бела поляна. Те настояха най-накрая държавата, в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура”, да вземе спешни и адекватни мерки за ремонт на това невралгично шосе. Протестиращите заявиха, че на много места свлачища буквално са затворили едното платно, хоризонтална маркировка не е правена от десетина години, а мантинелите – там, където ги има, често са без светлоотразители или пък те са скрити от избуяли треви и храсталаци.
Всичко това прави пътуването до най-стария курорт на Балканите изключително опасно. Положението ще се влоши допълнително през есента и зимата, когато често в района падат мъгли, а вследствие на снеговалежите пътят се заледява и се стеснява още повече.
Хората се питаха какво трябва да стане, за да се ремонтира участъкът, който чака своето обновление вече две десетилетия. За да бъдат най-сетне чути техните притеснения, протестиращите се срещнаха на място с репортера на „Нова телевизия” Румен Бахов.
Тук бе и представителят на Агенция „Пътна инфраструктура” Иван Василев. Той обясни, че проблемните участъци са обозначени със знаци за стеснение и ограничение на скоростта, както и със сигнални ленти.
„За обезопасяването на пътя през миналата година са дадени около 550 хиляди лева. За тази година също има подадени заявки за поддържане и предстои тяхното одобрение. Индикативната стойност на всичките аварии и за възстановяването на габаритите на пътя е 1.2 млн лв., а към момента агенцията не разполага с тези пари. При осигурен бюджет ще се изготви проектът и веднага ще стартират строително-монтажните работи за отстраняване на авариите”, обеща Василев.
„Колко струва да се окоси и да се видят мантинелите на пътя”, контрираха протестиращите. Те коментираха, че специално заради телевизионния репортаж в последните дни са поставени два знака за намаление на скоростта…
„Боровец е курорт с международно значение и от тук минават и много хора от чужбина. Питаме се не я ли е срам държавата от този път и докога ще сме на този хал. Знаем, че на такива пътища трябва да има банкет и канавка – къде са те? Да не говорим за дупките и за опасните участъци – по един да се ремонтираше на година, нямаше да се стигне до днешното положение и нуждата от милиони за извършването на ремонти”, заявиха митингуващите. Те се заканиха на 9 септември, неделя, отново да излязат на протест и тогава и да блокират пътя.
Кметът на Радуил Любомир Димитров пък се притесни за фолклорните състави от Сърбия, Македония и Благоевградско, които ще минат по този опасен път в края на седмицата, за да участват в поредния „Бобфест” в селото.
„Пътят е тръгнал да се отцепва и при евентуални обилни дъждове може да останем и без него. Не дай си Боже да стане и някой нелеп инцидент”, обезпокоен бе Димитров.
Присъстващите се съгласиха, че наскоро ремонтираното шосе от Самоков до Боровец за 4.5 млн. лв. е нужна и добре направена инвестиция, но допълниха, че трябва да се помисли и за участъка оттатък Боровец. Трасето там също е много натоварено и свързва цяла Южна България с над 120-годишния курорт. След поредния инцидент с автобус в страната – трагедията край Своге, хората сега се молеха работата да не стане отново като „след дъжд – качулка”. Затова и се организира протестът на 9 септември – за да се вземат навременни мерки за невралгичното шосе.

Можете да харесате