Ако откажеш дрегер – глобяват те 2 бона и две години без книжка

Снимка: www.novini.bg

С 2000 лв. глоба и лишаване от право за управление на моторно превозно средство за две години ще бъдат наказвани шофьори, които отказват да бъдат тествани за употреба на алкохол. Това предвиждат промените в Закона за движение по пътищата.
Глоба от 200 лв. пък ще се налага при неправомерно паркиране на място, определено за хора с увреждания.
За срок до един месец ще се спира от движение пътно превозно средство, чийто собственик шофира без книжка или с концентрация над 0,5 промила алкохол в кръвта или друго упойващо вещество.
Същата санкция ще се налага и на собственик, който е предоставил автомобила си на неправоспособен или на човек, употребил алкохол или други опиати.
При концентрация на алкохол в кръвта от 0,5 до 1,2 промила включително водачът се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство от 6 до 12 месеца и с глоба от 500 до 1000 лв.
С глоба от 100 лв. пък ще се санкционира водач, който преминава на червен светофар или не осигурява предимство при преминаване през пешеходна пътека. При повторно подобно нарушение глобата ще е 200 лв. и лишаване от правото за управление на превозното средство за срок от един месец.
Пешеходците, които преминават през огражденията от парапети или вериги и не спазват светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика, ще бъдат глобявани с 50 лв.
Глоба от 500 лв. пък се предвижда за водач, който извършва таксиметрови или обществени превози на пътници или товари без валидно удостоверение за психологическа годност. Глобата или имуществената санкция за работодателя му ще бъде 1000 лв.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*