Алинското читалище празнува 75-годишнина

Тази година читалище „Васил Левски” в Алино навърши 75 години. За неговата история и за дейността на хората, които са отдавали сили, време, сърце и душа на този дом, в който винаги е горял огънят на творчеството, разказа Иван Волев.
Първите прояви са били на сурвакарите, които след като са обикаляли селото, предавали събраната сума в подкрепа на новосъздаденото читалище. И се заредили театрални постановки, чествания на бележити дати и събития, празници. Сформирани били дамски хор за тригласно пеене, танцов състав, група за автентичен фолклор. Техните песни са записани и в златния фонд на Българската национална телевизия. И в прочутата група на съседното село Плана повечето от певиците били алинки.
Младите продължават щафетата. Секретарят на читалището Момчил Чалъков е наистина многостранно развита личност – пее, играе, умело ръководи работата съвместно с председателката Марияна Чупетлова, която е и секретар на кметството. Подкрепа оказва кметът Стоян Клисуранов.
На връх 10 ноември читалищните деятели успяха да проведат една наистина незабравима вечер не само за местните хора, но и за гостите.
Преди музикалната програма бяха огласени поздравителни адреси от Общината, читалище „Мироско Ралчев” в Горни Богров и читалище „Бачо Киров” в София. Ръководителката на гостуващите състави д-р Евгения Грънчарова /която проучва танцовото изкуство в Самоковския район и специално в селата Алино, Широки дол и Злокучане/ сподели, че от 7 години са в дружески отношения със самодейците от Алино, което се дължало преди всичко на читалищния секретар Момчил, сам участник и в танцовия състав на „Бачо Киро”. Самодейците от Горни Богров са идвали в селото на събори, на Спасовден, на празници край Алинския манастир. Гостите подариха на домакините голяма снимка-колаж с фотографии на съставите от Горни Богров, София и Алино. От името на злокучанските самодейци пък Василка Матина поздрави юбилярите със стихотворение.
После започна една истинска фиеста, един голям празник – без фойерверки, но като доказателство, че родните традиции са живи. Фолклорната група от селото показа неповторимото звучене на тригласа. Певиците не само изпълниха доста песни, но и завъртяха хоро под звуците на кавала на Кристиян Чобански, на гайдата и тамбурата на Радостина Симонова и на акордеоните на Марин Минчев, Елена Рогачева и Иван Машов. С майсторско изпълнение на народни песни зарадва публиката и младият певец от Радомир Димитър Локарски.
Сцената направо се огъна под вихрените стъпки на танцьорите от клуб „Българско хоро” към читалище „Бачо Киро” и на участниците в „Русаля” от Горни Богров. Пъстрите носии пълнеха очите, а сърцата подскачаха в ритъма на тракийския, граовския и шопския танц, на копаницата и мегданското хоро. Салонът и сцената се оказаха тесни и не можаха да поберат всички мераклии да тропнат хоро заедно с танцьорите. Доволни и предоволни останаха, сигурна съм, всички, които бяха на този празник в Алино, в тази иначе студена есенна вечер. Топло им беше от невидимия огън, от жаравата, която грее в това огнище на българщината.
Накрая организаторите наградиха с грамоти и с красиви плакети с образа на патрона Васил Левски всички участници в запомнящата се проява.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*