Амадеус – слънчевият гений на музиката

Спектакълът „Амадеус” на Ловешкия драматичен театър на 12 април в читалище-паметник „Отец Паисий” беше прекрасен подарък за самоковската публика. А тя се върна отново в залата на стойностните спектакли. Защото независимо от всички кризи и реформи спектакълът ни показа, че животът не е само едно съществуване – финалът с божествената „Лакримоза” от Реквиема на Моцарт вдигна всички на крака с дълго нестихващи аплодисменти.
Пиесата и филмът „Амадеус” на П. Шафър и М. Форман – дали материал за спектакъла на режисьора Бойко Илиев, ни връщат отново към вечната тема за таланта и посредствеността в лицето на слънчевия гений на музиката Волфганг Амадеус Моцарт и на черната му сянка – Антонио Салиери.
Божествената искра, вложена в Моцарт, независимо от изпитанията, създава вечна музика, сякаш написана на един дъх. Трудолюбивата посредственост пък, приютена под грижите на властта, остава известна само във времето си.
Завистта неминуемо ражда „черния човек” със злокобната поръчка за „Реквиема” и смъртта на Амадеус, погребан неизвестен в общ гроб.
Но Амадеус остава жив в музиката си, както тъжно заключава Салиери. Той пък остава известен само в сянката му.
Смелостта да направиш спектакъл по толкова известна пиеса и филм на големи автори прави чест на режисьора Бойко Илиев и четиримата актьори – утвърдените столични артисти Георги Кадурин и Мариус Донкин и младите и талантливи Иван Юруков и Марияна Миланова.
Аплодисментите на публиката доказаха, че те са създали успешно своята версия.

Антония Бояджиева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*