Ани Йовева участва в конгрес на цивилизациите и туризма

Самоковската майсторка на приложни изкуства Ани Йовева участва в първия Международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм, състоял се от 29 ноември до 1 декември в „София тех парк” в столицата. Форумът бе организиран от Министерството на туризма и Световната организация по туризъм към ООН.
Събитието бе илюстрирано с голяма изложба „Занаяти от тракийските земи”. Част от експонатите в нея, смятани за образци на българското изкуство, са ръчно изработени шевици на Ани Йовева, намерили своето подобаващо място редом с уникалните творения на древните тракийски майстори. Творбите на всеки допуснат занаятчия са минали през сериозна селекция и самото им одобрение за изложението се смята за голям успех.
България представи на форума възможностите за целогодишен туризъм, като бе изтъкнато наличието у нас на над 40 хил. недвижими и повече от 7 млн. движими артефакти и паметници от четири исторически епохи.
Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че в страната се полагат усилия за реставрация и съхраняване на редица обекти, което създава нови възможности за развитие на културния туризъм на местно, регионално и национално ниво и го превръща във фактор на икономическия живот.
В специална декларация участниците в конгреса от над 40 страни изразиха волята си, че връзката между древните цивилизации и творческия туризъм е много перспективна и ще помогне на хората да се сближат и опознаят по-добре.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*