Бели Искър участва за първи път във фестивал на… кукурузените усмивки

След богато на творчески изяви и награди лято женската певческа група за автентичен фолклор „Орлица“ с художествен ръководител Катя Видинова към читалище „Стойне Ангелов – 1932“ в Бели Искър получи покана за участие в 10-ото юбилейно издание на международния фолклорен фестивал „Кукурузени усмивки 2015“, организиран от кметството на с. Селановци, община Оряхово, и местното читалище „Самообразование – 1894“.
Според традицията на Петковден завършва земеделската година, реколтата е прибрана, есенниците са засети, оранта е приключила, ралата са прибрани под навеса. Настава време за празненства. На мегданите се извивали петковденски хора, раздавали се курбани.
Тази традиция се спазва и днес в крайдунавския край. Фестивалът започва на 14 октомври с литургия в чест на св. Петка Търновска. В четвъртък бе отделено специално внимание на младите хора. Целта е те да останат да работят и да живеят в тази плодороден регион. В читалещето бе открита и изложба на български и корейски художници. В петък пък започна самият фестивал с участието на състави от Украйна и на рок легендите от „Сигнал“. Имаше и спортни изяви, и Дни на производителя.
В събота, на 17 октомври, бе нашето участие. Любезните домакини много се зарадваха на нашата група. Досега не им бяха гостували изпълнители от Самоковския край.
Усмихнатите и пременени в оригинални местни носии водещи Петя Русинова и Васко Петров ни представиха като скъпи гости от самата Рила. Похвалени бяха и вкусовите качества на попарника, приготвен от нашата майсторка Радка Джоргова. Организаторите заслужено го отличиха в кулинарния конкурс „Царевични вкусотии“. Нашенският специалитет срази конкуренцията със страхотно си допълнение – хрупкави пръжки.
Изпълнението на групата ни пък започна с романтичната и закачлива песен „Два се млади залибиле“ и продължи със „Слънцето трепери да зайде“ и завърши с „Жънало Дане“. Така и спазихме регламента да се представим с песен, посветена на земеделския труд. Вдъхновеното и майсторско изпълнение на шопски двуглас бе възнаградено с бурни аплодисменти.
Насладихме се и на изпълненията на другите участници, обменихме ценен опит с колегите от други места. Разбира се, представихме не само уникалните песни, но и красивите носии от Самоковския край.
Всички си пожелахме нови хубави срещи. Това наше желание се изпълни неочаквано бързо. Водещият Васко Петров се оказа и участник в театралната трупа при Дома на енергетика в Козлодуй, която със спентакъла „Драг и Рабът“ от Никола Русев се представи в четвъртък, на 29 октомври, на Четвъртия национален фестивал на любителските театри в Самоков, а ние от Бели Искър бяхме сред публиката.

Трендафилка Никушева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*