Библиотеката в „Самоково” се премести в Общинския блок

Много гости се стекоха на откриването на филиала на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” в кв. „Самоково” на 12 май. Книгите са подредени на партера в Общинския блок. Условията за служители и посетители в южното, светло и просторно помещение, са много добри. При откриването стана ясно, че за обзавеждането е съдействал Гьоте институт.
Ден след професионалния си празник главният библиотекар Албена Ихтиманска бе щастлива да посрещне гостите. Тя уточни, че филиалът съществува от 1980 г. Главна заслуга за разкриването му има тогавашният дългогодишен ръководител на библиотеката Петър Генчев, който навремето вярно прогнозирал, че „Самоково” ще се превърне в най-големия квартал на града ни. В началото филиалът се помещавал на скромните 15 кв. м в бившата „Трудова терапия”. Осем години по-късно е преместен в бл. 11, където се намираше и досега. Огласено бе, че тук сега има над 4000 посещения годишно.
Събралите се за откриването бяха сърдечно приветствани от кмета Владимир Георгиев. Представителката на Българската библиотечна информационна асоциация Антоанета Димитрова пожела успех и посочи, че самоковската библиотека е с утвърден авторитет и много активна дейност. Директорът на ПТГ „Никола Вапцаров” Георги Велев подари на филиала луксозна книга за Рилския манастир, а уредничката в Историческия музей Невена Митрева – книги за първите български фотографи.
Със стихотворения, сценки и песни се изявиха възпитаници на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”.
Сред присъстващите бяха и зам.-кметът Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, културни и просветни деятели, художникът Христофор Пейчев – почетен гражданин на Самоков, ученици от ПТГ „Н. Вапцаров”.
Библиотекарката Катя Кехайова ще работи във филиала.

Яна Василева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*