„Бисера” посреща Коледа с изложба

Стопанката на „Бисера” – Ралица, и художникът Светлозар Петков

В понеделник вечер, на 15 декември, коледно-новогодишната украса в центъра на Самоков бе обогатена. В галерия „Бисера” грейна нова изложба. Тук представят свои произведения художниците Светлозар Петков и Антон Гошев. Видя ми се странно наименованието на изложбата „Пътуване”, но от думите на Ралица и съпруга й Лъчезар Кенанови, собственици на галерията, стана ясно, че пътуването им с двамата любими автори на галерията е започнало много отдавна.
„В света на изкуството може да се пътува навсякъде и по всяко време. Въображението на авторите пътува в спомени, в крайбрежни пространства, пътува между небето и земята, между материята и фантазията, за да достигне до конкретни образи и форми и да задоволи нашите търсения за красиво, да провокира чувствата и мислите ни”, заяви при откриването Ралица Кенанова.
Светлозар Петков е роден в Бургас през 1960 г. Завършил е националната художествена академия, специалност „Графика”. Специализирал е в САЩ, Англия и Франция. Преподавал е в Националната художествена академия „Графични техники” в специалностите „Керамика” и „Текстил”. Съвместно със студенти започва работа в областта на керамиката. Преподава в педагогическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, специалност „Скулптора”. Работи в областта на керамиката, живописта и графиката. Има 13 самостоятелни изложби в различни галерии в София, както и в Пловдив, Варна, Хасково.
В „Бисера” Петков се представя с колекция от керамични пана и абстрактни съдове, които, вплетени в темата на изложбата, показват как може да се пътува във въображаемо пространство и да се създават уникални форми, които можем да използваме в ежедневието. Изложените изделия са в единични бройки, без повтаряемост, и са подготвени специално за изложбата. Изработени са от шамот /бяла глина/ и са функционални, с изключителна здравина.
Антон Гошев е роден в Благоевград през 1970 г. Завършил е ЮЗУ „Неофит Рилски”, специалност „Педагогика на изобразителното изкуство”. Член е на Съюза на българските художници и на Международната организация за пластични изкуства към ЮНЕСКО. С диплом и сертификат е от българо-холандската магистърска програма „Мениджър в образованието”, специализирал е във Франция.

Има 12 самостоятелни изложби в различни градове в страната, както и в Париж и Женева. Участвал е и в изложби в Германия, Унгария, Франция, Македония. Негови картини притежават собственици на частни колекции в САЩ, Норвегия, Швейцария, Полша, Хърватия, Италия, Кипър и други страни.
Като гледаш картините му, добиваш впечатлението, че той е „малко абстрактен, малко приказен”, по думите на г-н Кенанов, но дори и да не разбираш веднага произведенията му, те те вълнуват със светлината, която излъчват, с настроението, което създават.
Изложените художествени произведения могат да се закупуват. Керамичните са на цена от 75 до 195 лв., а картините – от 600 до 1300 лв. Сред присъстващите на откриването на изложбата многобройни почитатели на изкуството бяха народният представител Радослав Стойчев, кметът Владимир Георгиев, зам.-кметът Васил Сайменов, общински съветници, бившият депутат Цветан Сичанов и др.
Изложените експонати ще останат в галерия „Бисера” до Нова година.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*