„Битка” и фолклор в Доспей

Истинският боец не започва битката, ако не е сигурен в победата. Вероятно така са мислили и тридесетината „бойци”, прекосили цяла България, за да се спрат за надпреварата в събота и неделя, на 12 и 13 септември, в Доспей – селото, което се гордее, че е родно място на Паисий, че има красива природа, хубави къщи и гостоприемни жители.
Вече за трети път в района над Доспей, на широките поляни, под мотото „Разпали българското“, се разрази истинска битка, родила се като чудесна идея в главата на младия местен жител Станислав Ласкин. Самият той е познат като участник в първото телевизионно състезание „Фермата”.
В сегашното издание на „Битката” участваха млади хора от различни места и с различни професии, образование и специалности, дошли тук не само да се борят, но и да помогнат за събирането на средства за възстановяването на древния доспейски храм „Св. Петър и Павел”. За целта бе поставена и кутия за дарения.
За първи път участваха в състезанието Тина и Евелина – две много красиви и амбициозни девойки от София. Най-малка сред участниците пък бе 15-годишната Ана. Тук бяха и победителката от първата „Битка” Силвия Радулова, други популярни лица от „Фермата“.
Водещ бе самият Станислав Ласкин, подпомаган от няколко младежи и девойки. Той, също популярният от телевизионния екран Станислав Илиев-Финдо и 74-годишният олимпиец Иван Манев-Железния демонстрираха на участниците как най-бързо да преодолеят различните препятствия.
Включените в надпреварата игри изискваха от всички да проявят много бързина, сръчност, сила и същевременно ум и съсредоточеност. Състезателят трябваше да притича по наредени автомобилни гуми, да се провре и да прескочи препятствия. Мъжете-участници трябваше да вдигнат по три пъти един двуметров труп /жените го търкаляха/, да вземат един ринг и по същия път да се върнат.
Във втората игра участниците в ръце с 15-килограмови тежести минаваха по люлееща се греда, като трябваше да хвърлят 5 еднометрови пръчки на специално определено място. Третата игра беше за сила и издръжливост – двама по двама се бутаха с железни прътове. После ги очакваха още много изпитания, та дори и плуване в басейн.
Включени бяха прабългарски игри и обичаи. За първи път по двама състезатели се съревноваваха успоредно и това повиши стойността на „Битката“, а и емоцията сред участници и зрители.
Присъстващите поддържаха ентусиазирано, с викове и аплодисменти, играчите. За призьорите, естествено, имаше награди.
В паузите пък се изявиха изпълнителите от фолклорната програма – певицата Деси Николова от Радуил, дует „Рилско цвете” /Анна Вучова и Валентин Андреев/ от Говедарци, детският танцов ансамбъл „Рила” от Самоков с ръководител Кирил Амбарков, малките певци Наталия Николова и Кристиян Трифонов, както и танцьорите от самоковското читалище „Младост”. Представиха се и местни фолклорни състави.
Публиката – деца и възрастни, имаха възможност да се порадват и на макетите на наши национални забележителности – църкви, манастири, музеи, разположени върху голяма карта на България на земята. Това родолюбиво занимание, както и други и интересни неща, предложи пък на своите почитатели пътуващото читалище „Бащино огнище”, оглавявано от колоритния Ивайло Шопски. Хубавото време, горещите емоции и приятелските срещи направиха двата дни много полезни и приятни за домакините и за многобройните им гости.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*