Боровец стартира лятото с „Магията на Рила планина”

Нестинари и балкански рекорд белязаха фолклорния фестивал „Магията на Рила планина”, състоял се в Боровец в самото начало на лятото – на 20, 21 и 22 юни.
Нестинарите, предизвикали небивал интерес, се проявиха вечерта на първия ден. На няколко пъти те танцуваха върху жарта, взели на ръце деца от публиката. Изпълненията на главния нестинар Михаил Георгиев и на неговия син Иван Георгиев предизвикаха искреното възхищение и признание на събралите се стотици зрители.
Вечерта пък завърши с хорà на открито. Участниците се веселиха до късно и се стоплиха истински в студената вечер.
На следващия ден пък в „Юнашкия тиган” на Ангел Ангелов – най-големият тиган в България, бяха изпържени цял тон самоковски картофи. Така бе постигнат своеобразен рекорд на Балканите. Атракцията предизвика наистина голям интерес.
И трите дни продължи изложбата-базар на ръчно изработени произведения. Участваха общо 35 занаятчии, художници и приложници от страната, между които и самоковски майстори. Някои от тях демонстрираха и на място своето изкуство. Предлагаха се и билки, мед и други местни продукти.
Общо 31 любителски състава от страната участваха в надиграването по български народни танци. На първите три места бяха класирани клубът за хора и народни танци към Лесотехнически университет в София с художествени ръководители Илиян и Мария Йорданови, клубът за народни хора „Пендари” от Банкя с ръководител Величка Живкова и танцова формация „Фиданките” от Видин с ръководител Фиданка Асенова. Наградният фонд – 3000 лв., бе осигурен от Съюза на хотелиерите и собствениците в Боровец.
Много почитатели събра концертът на Илия Луков. Изяви се и фолклорната певица Албена Вескова. Местни фолклорни изпълнители и състави също бяха аплодирани от публиката.
В последния ден от фестивала пък гостите на курорта получиха ценни съвети за здравословен начин на живот и за лечение с билки от д-р инж. Васил Канисков и от самоковеца магистър-фармацевт Никола Мангалджиев.
Организатор на фестивала бе Съюзът на хотелиерите и собствениците в Боровец. Специално за форума хотелите в курорта бяха подготвили специални цени за настаняване.
Фестивалът предизвика наплив от туристи в курорта. Организаторите изразиха радостта си от нарастващия интерес към родния фолклор и обещаха „Магията на Рила планина” да се превърне в традиция.
Стремежът е с прояви като този фестивал да се върне старата слава на Боровец като целогодишен курорт, а не само като зимен спортен и туристически център.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*