Ботев – 144 години безсмъртие

Много трогателно бе възпоминанието пред паметника на Христо Ботев в Четвърти квартал навръх 2 юни.
Ученици от СУ „Отец Паисий“ и доста граждани, без да са изрично организирани, бяха дошли да изразят своята почит към безсмъртния подвиг на един от най-великите българи и неговите четници, сред които и двама самоковци, в страшната пролет на 1876-а.
Венец пред паметника на гениалния поет-революционер поднесоха кметът Владимир Георгиев и председателят на Общинския съвет Мая Христева. Дълго не спря и потокът от деца и граждани, полагащи с признателност свежи цветя.
В 12 ч., под воя на сирените, времето сякаш спря и въпреки закапалия дъжд множеството отдаде почит на героите, пожертвали младост и живот за отечеството си.
„Честването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е ден, в който изниква един въпрос – умеем ли да разчитаме посланията им? А посланията са ясни и вечни – да пазим земите си, да пазим свободата си. Ако ние не забравяме героите си, идните поколения ще се вдъхновяват и ще претворяват в действителността идеите на Ботев и Левски, на априлци и на опълченците, на воините, загинали в жестоки битки на българска земя“, заяви кметът Георгиев.
Сред участниците в поклонението бяха народният представител Радослав Стойчев, общински съветници, обществени деятели.

 х х х

В същия ден представители на БАС окичиха с цветя паметните плочи на загиналите в борбата за свобода на България и за справедливост в обществото ни.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*