Браншовите организации в земеделието са решаващ фактор в помощ на производителите

В цял свят, в нормалните, в развитите в земеделието страни, решаваща роля играят браншовите организации на земеделските производители.
За голямо съжаление в община Самоков с изключение на регистрираните браншови организации /на картофопроизводителите, пчеларите, хлебопроизводителите/ други такива няма.
Напразни засега са опитите да се изградят и да се регистрират браншови организации на млекопроизводителите, месопроизводителите, зърнопроизводителите. А защо да не се създадат и браншови организации на билкосъбирачите и билкопроизводителите? Природокламатичните условия на общината ни – с надморска височина от 800-1000 до 1300 м, позволяват да се отглеждат търсени в цял свят билки и кухненски подправки.
Жалко е, че няма инициатива нито от служба „Земеделие и гори” в Общината, нито от силно обезлюдените села, а защо и от огромния брой хора с метли и лопати, които чакат мизерни помощи като безработни.
Вярно е, че за започване на работа на една ферма било в животновъдството, било в растениевъдството, е необходим начален капитал и то не малък. При наличието обаче на европейските програми за селските райони и при качествена информация за европейските фондове могат да се получат не лоши резултати. Разбира се, това може да стане не само с желание и приказки, а с упорита работа както на специалистите в служба „Земеделие и гори”, така и – много повече, на инициативните производители, били те едри, средни или дребни.
Да вземем за пример млекопроизводителите. Тази продажба на мляко на улицата, на пазара – по бутилка-две, няма да може да продължи дълго. Какво е нужно да се направи в този бранш?
Бързо трябва по-едрите, средните и по-дребните млекопроизводители да се организират в браншови съюз и сигурно при съвременните технологически възможности, използвайки опита на развитите страни, ще се намери място в този съюз за всички производители на мляко.
Това обаче няма да се поднесе наготово. Трябва освен инициатива от Общината, в държавата и от парламента да има разбиране, в перспектива да се вижда развитието на този важен отрасъл.
Общественият съвет по земеделие в Самоков ще се опита да активизира производителите в отделните браншове, за да се види, че има начини и средства самите те да си помогнат – най-вече с инициатива и желание да се съживят някои отрасли, забравени както от държавата, така и от Общината.

Йордан Прокопиев
председател на Обществения съвет по земеделие в Самоков

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*