Братя от Самоков посетиха Санкт Петербург с връстници от чужбина

Калин Иванов

От 12 до 18 октомври 27 деца от България, сред които и двама млади самоковци – Калин и Кристин Иванови, участваха в учебно-образователната програма „Здравствуй, Россия!”, чиято цел е млади хора от други европейски страни да се докоснат до историческите и културните забележителности на голямата държава.
Както споделиха за „Приятел” Калин и Кристин, в Санкт Петербург се събрали общо 296 деца от Армения, Беларус, България, Грузия, Гърция, Естония, Казахстан, Македония, Украйна, Абхазия и Южна Осетия. Пратениците на различните държави посетили Ермитажа, етнографски музей, Екатерининската градина, Петропавловската крепост, Царско село, студия „Ленфилм”, държавния университет и др. Младите хора се запознали помежду си, разходили се с катер по Нева. Българчетата представили родината си с „Бяла роза” и хоро.
„Седмицата в Санкт Петербург мина бързо. Останаха спомените, снимките и много нови приятели”, заключиха щастливите самоковци. Тяхната майка – Галина Иванова, е от Украйна, омъжена в Самоков, а самите те са познати на мнозина съграждани и като сътрудници на нашия вестник.
Програмата се осъществява от 2006 г., а от 2009 г. насам млади наши съграждани са редовни участници. Подборът им се осъществява от клуб „Малахит” – самоковската структура на руския Съюз на съотечествениците въз основа на постиженията на кандидатите в конкурси, олимпиади, викторини и други състезания.

Кристин Иванов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*