Бум на едра шарка – 32 болни за 10 дни

Драстично са нараснали заболяванията от едра шарка /варицела/ от началото на януари. Само за 10 дни в Самоков има над 30 заболели, съобщиха официално от Районната здравна инспекция.
Симптоми за нарастване на броя на засегнатите от тази болест е имало още през последните месеци на миналата година. През ноември болните от варицела в града ни са били 36, през декември – 24, а само за първите 10 дни от януари – 32.
Заболелите са главно малчугани от детските градини “Детелина” и “Самоково”, но с диагноза варицела има и ученици от НУ „Станислав Доспевски”, както и от гимназия “Константин Фотинов”, СОУ “Отец Паисий” и СУ “Никола Велчев”.
Според медици най-често заболяването обхваща малки деца и ученици от началните класове, но понякога засяга и непреболедувалите в детска възраст.
За да се предотврати лавинообразното нарастване на случаите на варицела специалистите съветват да не се допускат в детските градини и училищата деца и ученици с обриви и всеки ден да се прави дезинфекция, като особено важно е често да се проветряват учебните стаи.
Както поясниха лекари, при децата болестта протича леко, но при възрастните обикновено обривите са доста по-сериозни и се стига понякога и до усложнения. За сметка на това след преболедуване се получава пък доживотен имунитет.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*