Бъдещето на Боровец бе обсъдено и в София

Обществено обсъждане на заданието и конкурса за изготвяне на проект за центъра на Боровец – зоната на т. нар. златен триъгълник, се състоя вечерта на 7 юли в Дома на архитекта в столицата.
Присъстващите архитекти и членове на проектантски екипи взеха активно участие в разискванията. Част от тях предложиха да бъде обявен и конкурс за задание, тъй като то ще бъде много важно за бъдещите проекти.
От туроператорските фирми пък посъветваха организаторите да проучат мненията на посетителите на курорта, публикувани в туристическите форуми, където също имало много добри идеи.
Сред присъстващите бяха и представители на хотелиерския бранш, на туроператорски агенции, както и на наемателите на общински терени в Боровец – т. нар. къщички. Тук бяха народният представител Радослав Стойчев, и председателят ан Общинския съвет в Самоков Силвия Стойчева.
В началото за целите и задачите на конкурса говори ръководителят на екипа за неговото организиране и провеждане арх. Бойка Огнянова. Тя представи и резултатите от осъществените анкети за състоянието на курорта и препоръките за развитието му.
Кметът на Самоковска община Владимир Георгиев изтъкна, че въпросната зона е изцяло общинска собственост, а освен това е най-посещаваното място в курорта.
Главният архитект на Общината арх. Надежда Клинчева запозна присъстващите с плановете за Боровец, приемани през минали години и десетилетия, както и с необходимостта от изготвяне на план именно за зоната на „златния триъгълник”. Дискусията след това продължи близо два часа.
Първото подобно обсъждане се състоя на 29 юни в Самоков. Очаква се след серия от проучвания и срещи конкурсът да приключи с обявяване на победителя през февруари догодина.
Междувременно в Боровец също на 7 юли се състоя и среща на представители на Сдружението на хотелиерите и собствениците в курорта, в която участва и зам.- кметът на общината Люба Кленова.
Сред обсъжданите теми бе и бъдещето на „златния триъгълник” във връзка с организирания конкурс. По този повод хотелиерите предложиха да се изградят в Боровец търговски комплекс тип МОЛ, подземен паркинг, транспортна лента за скиорите до ски пистите и др. Всички подчертаха, че особено важно е да се подобри коренно хигиената в курорта.

Можете да харесате

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Богдан

    Важна е и инфраструктурата, която води до Боровец – пътищата откъм Дупница и София се нуждаят от рехабилитация, за да може поне първото впечатление на туристите да е нормално, а не отрицателно.

+ Leave a Comment

*