Валидността на лични карти, паспорти и книжки се удължава

Удължава се срокът на валидност на изтичащи документи за самоличност и шофьорски книжки, реши парламентът. Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за мерките по време на извънредното положение.
Срокът на валидност на личните карти и паспорти, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г., се удължава с шест месеца. Досега този текст в закона се отнасяше само за личните карти, които изтичат до 31 октомври тази година.
За срока на удължаването, личните карти и паспорти са валидни документи за самоличност в Република България, а в чужбина в условията на реципрочност. По искане на лицето нова лична карта и паспорт могат да се издават и преди изтичането на удължения срок.
Срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., се удължава със седем месеца от датата на изтичане на срока за съответното свидетелство. Шофьорските книжки ще са валидни не само на територията на страната, а в съответствие с Регламент (ЕС) 2020/698 относното мерките с оглед на избухването на пандемията.
Промяната в закона се налага, тъй като в края на тази година и началото на следвашата изтича срокът на валидност на голям брой лични документи, което предполага тяхната подмяна в усложнена епидемична обстановка. Тези текстове влизат в сила със задна дата – от 31 октомври 2020 г.
До началото на ноември 48 държави са изразили готовност за пропускане на български граждани с изтекли документи да се завърнат в България, но при условията на реципрочност.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*