Владимир Георгиев е новият кмет на Самоков

Владимир Георгиев

. Кандидатът на БСП спечели с 50,7 % срещу опонента си от ГЕРБ Цветан Сичанов – 49,3 %
. Избрани бяха и 9 кмета на села
. Кандидат-президентската двойка Плевнелиев-Попова победи и в нашия район

Юристът Владимир Георгиев спечели втория тур на местните избори за кмет на Самоковска община. За 37-годишния Георгиев, който бе кандидат на БСП, на повторния вот на 30 октомври бяха подадени 9201 гласа – 50,69 %. Втори остана кандидатът на ГЕРБ и народен представител Цветан Сичанов с 8952 бюлетини – 49,31 %.
Интересно е, че на първия тур на 23 октомври Сичанов бе спечелил повече гласове от своя опонент – 6219 срещу 5260. На балотажа и за двамата бяха пуснати повече бюлетини, но разликата се обърна в полза на по-младия кандидат.
Той ще наследи на поста досегашния кмет от БСП Ангел Николов, изкарал два мандата /2003-2011 г./.
Избирателната активност на втория тур бе приблизително 56 %. На урните се явиха близо 3000 по-малко избиратели в сравнение с изборите на 23-и.
В 9 села на общината се състояха и балотажи за местни кметове. Независими управници ще имат Говедарци – Бойчо Шуманов и Широки дол – Силвана Лобутова. “Атака” спечели в Драгушиново чрез Стефан Домишляров и в Мала църква чрез Ивайло Петров. Двама от новоизбраните кметове на села в общината са представители на ГЕРБ: Николай Гешев /спечелил само с 1 глас в Доспей/ и Йорданка Бекярова в Ковачевци.
БСП спечели в Белчин, където бе преизбрана Венета Балабанова. Преизбран бе и Борислав Стаменов от ВМРО като кмет на Продановци. Българска социалдемокрация също ще има свой представител сред местните кметове – Васил Васов в Райово.
И в общината най-много гласове на втория тур за президент и вицепрезидент получиха Росен Плевнелиев и Маргарита Попова от ГЕРБ – 9918 /54,47 %/. За Ивайло Калфин и Стефан Данаилов бяха подадени 8289 бюлетини /45,53 %/. Този резултат е приблизително еднакъв със средните показатели за страната.
Поместваме отделно новоизбраните кметове на села в общината, както и постигнатите по села резултати от втория тук за кметове на населени места.
Пред местни журналисти в понеделник, на 31 октомври, началникът на РУП-Самоков Мирослав Духалов благодари на медиите, на служителите на МВР и на гражданите на общината за съдействието изборният ден да премине по-спокойно, въпреки че денят на балотажа е бил по-напрегнат.
В деня на изборите в Общинската избирателна комисия и в Районното управление на полицията са постъпили по един сигнал от двете партии – участници във вота. В единия сигнал се съобщавало, че двама души от римски произход извършват престъпление във връзка с избирателното право. Незабавно се пристъпило към изясняване на случая и за кратко време били взети обяснения от всички, съпричастни към случая. За няколко часа ситуацията била изяснена, като работата е протекла под ръководството на дежурния районен прокурор.
Вторият сигнал – за извършено престъпление пак във връзка с изборното право, бил насочен срещу друга политическа сила, която чрез свои сподвижници, използвайки финансови средства и заплашване, принуждавала жители от ромски произход да гласуват в интерес на определена политическа сила. Незабавно полицията извършила проверка и по този сигнал.
Стана ясно, че в хода на работата по двата случая са разпитани повече от 50 души, извършени са проверки на два автомобила, претърсени са няколко лица. Засега няма задържани хора и автомобили.
И по двата случая са образувани досъдебни производства.
Г-н Духалов увери, че работата продължава и че подробностите и по двата сигнала ще бъдат изяснени безпристрастно. Той поясни, че са се получили няколко недоразумения с определена политическа сила, които междувременно обаче били вече изяснени и изгладени.
“В изборния ден лично бях посетен от няколко народни представители, които уверих, че полицията прави всичко възможно за поддържане на необходимия ред”, каза още Духалов.
Подобни случаи – на съмнения за купуване на гласове, имаше и на много други места в страната: в Кърджали, Несебър, Нови пазар, София, Пловдив и др.
Този път, за разлика от първия тур, организацията в секционните комисии беше по-добра, а и самият балотаж по своя характер не предполагаше да се получат големи затруднения от материално-техническо и организационно естество.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*