Връчиха „Захари Зограф” на Любомир Савинов /снимки/

Кметът Владимир Георгиев поздрави новия носител на високото отличие

Традиционната национална награда за живопис „Захари Зограф” бе връчена на церемония на 17 май в Градската художествена галерия на художника Любомир Савинов.
Тази година празникът имаше особен привкус – навършиха се 40 години от връчването на първата награда, а и за пръв път бе връчена специална награда на малък художник от страната. Затова сред многобройните ценители на изкуството от града и гости в залата имаше и много деца, участници в своеобразното състезание, и техни почитатели.
„Имам честа да съм първият носител, а и да съм председател на журито на най-престижната награда за изобразително изкуство. Благодаря за това”, посочи в словото си акад. Светлин Русев. Той поздрави общинското ръководство, че е възстановило от 2000 г. статута на наградата. Св. Русев приветства и новия й носител – Любомир Савинов, като изтъкна, че никога изборът на журито не е бил толкова единодушен и категоричен. Творчеството на Савинов е пропито с искреност, дълбочина. Израз е на романтичната съдба, на едно стоическо поведение със свое пространство, свое време.
Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов прочете поздравителен адрес към Л. Савинов. Огласено бе и писмо на проф. Греди Асса, ръководител на фонд „1300 години България”, в което се подчертава, че Самоков е забележителен притегателен център за културата. Оповестен бе и поздравителен адрес от кмета на Банско Георги Икономов.
Кметът Владимир Георгиев връчи традиционната статуетка на наградения художник, а председателката на Общинския съвет Ирена Коцева – златния почетен знак на Самоков и паричния еквивалент на наградата.
Любомир Савинов благодари на Общината и на журито за високата награда.
„Огромно е възхищението ми от инициативата на Общината да включи в регламента за празника и национален конкурс за детска рисунка. Огромно е възхищението – моето и на журито – от детските рисунки. Това е невероятен позитивен свят. Поздравявам децата и ръководителите на школите”, възкликна Л. Генов.
Само за два месеца в Самоков са получени 570 творби на млади художници от цялата страна. Журито е оценило и детските творби. Отличените рисунки бяха изложени във фоайето на галерията, където се намираха и всички останали творби, които по-късно ще бъдат показани в самостоятелна изложба.
Връчени бяха по три награди за трите възрастови групи. В групата от 11 до 15 г. първите три места заемат Йолина Спасова от Търговище, Деница Вълева от Ловеч и Наталия Казиева от Казанлък; с награда от СБХ е удостоена Диана Георгиева от Етрополе.
В групата от 7 до 10 г. призьори са Веселин Танев от София, Зейн Бадер от София и Павел-Марио Вълков от Самоков; наградата от СБХ получи Самуил Матеев от София.
Полина Петрова от Плевен, Стилиян Топузов от Плевен и Йован Анастасов от Самоков са първенците в групата от 4 до 6 г.; наградата на СБХ тук бе за Константин Ганчев от Добрич.
Най-възторжено бе посрещнато връчването на специалната награда на 12-годишния самоковски ученик от школа „Зографче” Кристиян Ласкин за картината му „Нощен морски бряг”.
След като разгледаха изложбата с картини на Л. Савинов гости и граждани поднесоха цветя на паметника на Захари Зограф, а по-късно присъстваха на откриването на орелеф на Христо Йончев-Крискарец. Орелефът е поставен на стената до родната къща на видния български и самоковски художник на ул. „Манастирска”.
„Това е поредното събитие, което реализираме от културно-историческата програма на Ротари клуб в Самоков за ротарианската година 2012-а-2013-а. Ние отдаваме заслужена почит към нашия достоен съгражданин – големия български художник Христо Йончев–Крискарец – творец, създал и отразил духовните отношения между човека и природата”, заяви президентът на самоковския Ротари клуб д-р Райко Масларски и благодари на автора на творбата – скулптора Бойко Джакерски.
Кметът Владимир Георгиев и г-н Масларски откриха мемориалния знак. Г-н Георгиев поздрави ротарианците за осъществената идея и допълни: „Самоков е толкова богат на история и култура, че има възможност на всяка улица да се постави барелеф, за да напомня и да ни дава основания за гордост”.
На откриването на орелефа присъстваха дъщерята на художника Мария Йончева и внукът му Христо Йончев – син на художника Зафир Йончев.
По случай големия културен празник кметът Георгиев даде и коктейл в Мадаровата къща.

Евгения Попова

Малките творци позираха с наградите си
Родствениците на Крискарец – дъщерята Мария Йончева и внукът Христо Йончев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*