Всичко е лесно, когато е интересно…

„Надяваме се, че беше лесно и най-вече интересно. До нови срещи!” – с тези думи, изписани на видеоекрана, завърши откритият урок по природни науки, състоял се на 13 април в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”.
Осъществено по проект „Твоят час”, състезанието се превърна в своеобразен училищен празник. Три отбора, състазени от петокласник, шестокласник и седмокласник, отговаряха на въпроси от сферите на математиката, химията, физиката, географията и информационните технологии. Почти до края отборите „Бета” и „Гама” бяха с равен брой точки, но съвсем на финала по-добре се представи „Бета”, съставен от Росен Пътников, Мария Атанасова и Ива Стоянова. Оценяването пък извърши жури с председател зам.-директорката на училището Елена Дамянова.
Състезанието нагледно показа, че уж трудните природни науки могат да бъдат интересни и да мотивират учениците за успех в учението, а в бъдеще – защо не, и за професионална реализация. Децата дадоха и известна заявка в този смисъл, като се справиха успешно със задачи и формули, разясниха закона на Ом, показаха как се работи с микроскоп /модерна апаратура, осигурена от Министерството на образованието и науката/, скачиха електрическа крушка така, че да светне…
Публиката от четвъртокласници, окупирала фоайето на втория етаж и дори част от стълбището, също участва активно, с темперамент и ентусиазъм. Мнозина заслужиха и награди за успешни отговори на кръстословица. С бурни ръкопляскания бяха посрещани сполучливите отговори на състезателите.
„Виждате, че при нас има приемственост”, изтъкна по този повод накрая в приветствието си директорката Ирена Коцева. Тя и благодари на участниците и на учителите, които са ги подготвили, както и на многобройната темпераментна публика и на гостите.
В крайна сметка петък, 13-и стана, един и полезен, и приятен ден за много десетки ученици от училището и за техните преподаватели.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*