Възрожденско оръжие – нова експозиция в музея

Нова експозиция – „Възрожденско оръжие”, бе открита в Историческия музей, на втория етаж, в дните около честването на националния ни празник – на 5 март.
Директорът на музея д-р Веселин Хаджиангелов откри експозицията и благодари на Общинския съвет и общинската администрация за съдействието и подкрепата. Уредникът в музея Славейко Докузов представи експонатите – дарени на музея преди десетилетия, и изрази голямо признание на реставраторите.
Д-р Хаджиангелов изтъкна, че дарителството е живо. Наскоро музеят е получил скулптура на проф. Богдан Филов – сам дарител на музея, от племенничката на неговата съпруга Евдокия Петева-Филова – Светла Хантова. Скулптурата е от бронз, изработена е от Янко Павлов, и е разположена във фоайето на музея, а постаментът за нея е също дарение, осигурено със съдействието на самоковската организация на ВМРО.
Проф. Филов е бил директор на Археологическия институт с музей към БАН, когато през 1936 г. е създадена музейната институция в Самоков. Преди 80 години – през 1940 г., той прави първата копка на музея в Самоков /като това е първата сграда в страната, строена специално за музей/, а през 1943 г. осигурява 100 хил. лв. за довършване на оригиналното здание.
През последните месеци музеят е получил още няколко дарения. Христо Йончев, като наследник на дарителката Мария Йончева, създала колекцията „Златен извор”, е подарил стари фотографии, документи и предмети от възрожденската епоха, които ще бъдат включени към колекцията.
Проф. Ивана Енева е подарила повече от 140 големи цветни фотоса на своя съпруг проф. Михаил Енев, посветени на манастирската култура, на българския Зографски манастир в Атон и на Самоковската художествена школа.
Евгени Атанасов е дарил ценни документи и снимки. Иван Сапунджиев пък е предоставил на музея снимка на самоковеца майор Любомир Явричев, първият командир на химическо формирование в родната армия.
На самото тържество Кирил Стойков обеща от името на ВМРО да съдейства за даряването на музея и на бюст-паметник на заслужилия самоковец ген. Тодор Кантарджиев.
Вечерта бе ознаменувана и с чудесен концерт на мъжкия камерен хор „Вокс Орфикус” с ръководител Николай Захариев и с участието на Жорж Йорданов. Прозвучаха възрожденски и по-съвременни родолюбиви песни, както и христолюбиви песнопения, а накрая и „На многая лета”.
Сред присъстващие културни деятели и почитатели на изкуството и ценните старини бяха зам.-областният управител Николай Борисов и зам.-кметът Люба Кленова.

х х х

Новата възрожденска оръжейна експозиция е съставена от над 30 експоната – пушки, пищови, саби, ятагани, ножове, дори барутници, характерни главно за 18-и и 19 век. Експонатите, дарени на музея преди 70-80-90 години, са грижливо реставрирани и снабдени с подробни надписи-пояснения за техния произход, качества и значение. Подредени са и много фототабла.
В Самоков по време на Възраждането е имало работилници и дори малки фабрики, в които изкусни майстори са произвеждали и ремонтирали както огнестрелно, така и хладно оръжие. Впечатлява и художествената му украса. Изпод вековната ръжда се показват надписи, инициали, печати, които музейните специалисти тепърва ще изследват.
Своеобразна емблема на новата експозиция е инсталираният в самото предверие на втория етаж прототип на тежка картечница, изработен от самоковеца о. з. полк. Христо Николов през 1927 г. Както е известно, нашият съгражданин е изобретил първата българска картечница.
Издаден е и луксозен каталог „Възрожденско оръжие” с автор Славейко Докузов. Каталогът може да се закупи на символична цена от музея.
Предвижда се новата експозиция да бъде представена през лятото в комплекса Цари мали град край Белчин. С „Възрожденско оръжие” самоковският музей ще гостува вероятно скоро и в други градове.

Тодор Попов

х х х

ПЪРВИ ОПИСАНИЯ на оръжията от фонда на Историческия музей в Самоков намирам в книгата на Христо Йончев-Крискарец „Музей на Възраждането“. Това е най-старата инвентарна книга. В нея, след поредицата дърворези, икони, шевици и др. към 1937 г. има и записани „пищолъ“, „пушка“, „ятаган“.
И след Крискарец са прибавяни през годините още хладни и огнестрелни оръжия. Последните такива заведох със съответните инвентарни номера на 12 октомври 2018 г. Това бяха двуцевна ловна руска преправка на марката „Баярд“ с растителни инкрустации по метала и пушка едноцевна – ловна, от началото на 20 век, с чупещо се рамо и калъф. И двете пушки бяха предадени от господин, който живее в София, но спомените му са свързани със Самоков.
От движението на складовите наличности в музея оръжията са претърпели най-малко „раздвижване“ (по обясними причини). Наложи се през последните две години сериозно оглеждане на събраната колекция. Взехме решение след двукратно допитване до различни специалисти по оръжията да се реставрират по-ценните модели. Целта ни беше да се направи допълнение към съществуващата експозиция, без да нарушава концепцията. Ограничихме се в периода на Възраждането.
Работата беше свършена в срок до 3 март т. г. Освен нова експозиционна площ бе изготвена и брошура за изложените образци, както и мобилно-постерна изложба. Отделихме място и за прототипа на тежка картечница на Христо Николов от 1927 г.
Благодаря за съдействието на лицензираните реставратори Петър и Надежда Игнатови. Благодаря и на колегата Любомир Николов, който помогна не само със снимки, но и с оформянето и подготовката на изданието. Благодаря и на целия колектив на музея, както и на директора, който осигури финансирането.

Славейко ДОКУЗОВ,
уредник в Исторически музей – Самоков

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*