Възстановяват стария център в Боровец със сцена и амфитеатър край фонтана

Да се възобновят фонтанът и околното пространство, като се изградят и сцена, и амфитеатрално разположени места за сядане – това предвижда идейният проект за предстоящата реконструкция на стария център /”Песако”/ в курорта.
Планира се и създаването на мрежа от велосипедни алеи. Първите велоалеи ще свързват стария център с началото на ски пистите и с Широката поляна.
В общинския бюджет са заделени средства и за изработването на проект за благоустрояване на парка зад хотелите “Самоков” и “Иглика”. Там ще се оформят пространства за отдих и ще се възобновяват пешеходните алеи. Специално внимание ще се обърне на живописно преминаващата през парка рекичка. Предвижда се и монтирането на открито на спортни съоръжения.
В изявление за сайта gradat.bg главният архитект на Общината арх. Надежда Клинчева съобщава, че предстои да се обяви и конкурс за концепция за развитието на централната зона на Боровец. Целта е да се предложат проектни решения за нов облик на т. нар. Златен триъгълник в идеалния център на Боровец – зоната между терените около пистите и началната станция на кабинковия лифт. Идеята тук е да се създаде зона с обекти за обществено обслужване, възстановяване и нови атракции. Освен това движението на туристите не трябва да бъде смущавано от автомобилния транспорт, както е сега.
Арх. Клинчева обяснява, че всичко се прави с намерението да се развива целогодишно туризмът в Боровец и района, като същевременно се съхрани автентичният облик на най-стария български планински курорт, от чието създаване през т. г. се навършват 120 години.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*