В истинска драма „Рилски“ изпя приспивна песен на „Пея”

Снимка: Ивайло Андреев

175-сантиметров черногорец отбеляза 38 точки
Албанец вкара кош от 30 метра
В събота от 17.30 ч. приемаме „Черноморец”

„Рилски спортист” надигра със 105:97 след продължение косовския тим „Пея” в пореден мач от груповата фаза на Балканската лига. Срещата се състоя на 11 ноември в „Арена Самоков”. Двата състава изиграха зрелищен двубой, в който победителят не се знаеше до последно.
Гостите от непризнатата от половин свят държава тръгнаха уверено в първите минути. С умели действия на нисичките си гардове си Ян Мочник /178 см/ и особено на Самир Саптахович /175 см/, които вкараха 6 тройки и бяха неразгадаеми за самоковската отбрана, „Пея” поведе след първата част с 28:20. Друга лоша новина за наставника на „Рилецо” Росен Барчовски бяха бързо натрупаните три нарушения от най-високия баскетболист на паркета Йън Чайлс, който до момента имаше 6 точки. Това принуди Барчовски да смени 218-сантиметровия американец с Тодор Тодоров.
През втората част нашите изравниха играта и тъкмо си мислеха, че ще се оттеглят на полувремето с дефицит от едва 3 т., когато 700-те зрители в „Арена Самоков” станаха свидетели на истинско чудо. Албанецът Герти Шима, предизвикан от липсата на време за изграждане на атака, хвърли отчаяно топката от своята половина към нашия кош и тя взе, че се намърда в него…
Треньорският щаб на домакините явно бе оползотворил пълноценно 15-минутната почивка и бе дал нужните наставления на възпитаниците си, защото те излязоха преобразени за третата и четвъртата част на двубоя. Самоковци затегнаха отбраната и с умела стрелба поведоха с 63:61 в края на третото десетминутие.
Драмата настъпи към средата на последната част, когато играчите на двата тима вече бяха извършили по 5 отборни нарушения и всяко следващо се наказваше с наказателни стрелби. Мачът тръгна кош за кош и като че ли логичното се случи – финалната сирена изсвири при резултат 87:87.
Накъсаната игра продължи и в 5-минутното продължение. В него и двата отбора бяха с осакатени състави, след като за по 5 лични нарушения площадката напуснаха Антъни Гуджино, Симеон Илиев и Йън Чайлс от домакините и цели четирима баскетболисти на „Пея”. Принудителните кадрови проблеми се отразиха по-зле на косоварите, които инкасираха второ поражение в групата.
Доказателство за изключително оспорвания двубой бе и фактът, че водачеството в него се смени 23 пъти /!/, а в 16 периода резултатът бе равен! Любопитно е да се отбележи, че преди да загуби в Самоков, отборът на „Пея” регистрира две домакински победи след продължения – срещу „Куманово” и „Теодо”.
„Р. спортист” пък излезе на първо място в група „А” на Балканската лига с три победи от три мача, но всичките постигнати у дома.
Пореден силен мач за нашите изигра Върнън Тейлър. Янкито завърши с коефициент на полезно действие 36, като се отличи с „дабъл-дабъл” – 15 т. и 12 борби, даде 6 асистенции, а срещу него бяха извършени и 11 нарушения. Още четирима самоковски състезатели записаха двуцифрен актив на сметките си – капитанът Йордан Бозов /21/, Джулиан Норфлийт /20/, Златин Георгиев /19/ и Симеон Илиев /12/.
За гостите феноменален мач изигра черногорецът Самир Саптахович, който реализира внушителните 38 т.
Първото гостуване на самоковци в лигата ще бъде на 26 ноември, сряда, в Куманово /Македония/ на едноименния състав.
Преди това на нашите предстои наглед лесен мач срещу аутсайдера в НБЛ „Черноморец”. Двубоят в „Арена Самоков” ще се играе утре, събота, 15 ноември, от 17.30 ч.
„Р. спортист”: Норфлийт 20, Георгиев 19, Тейлър 15, Илиев 12, Чайлс 6 /Бозов 21, Гуджино 7, Иванов 3, Тодоров 2/.

Класиране
1. Р. спортист 3:0 6
2. Пея 2:2 6
3. Сутиеска 1:2 4
4. Куманово 1:1 3
5. Теодо 0:2 2

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*