В ЦДГ „Детелина” учат децата да пазят природата

В детска градина „Детелина” за поредна година се проведоха открити уроци за екологичното възпитание като организиран процес на педагогическо взаимодействие. Участваха децата от всички групи, техните учители и помощния персонал под ръководството на директорката Илка Динева.
Уроците се проведоха под мотото „Пазете природата чиста” с компютърната програма „Envision”. Чрез мултимедийни презентации, под въздействащи звуци от природата, се възпроизведоха клипове, показващи красотата на Земята, на България и Самоков. Състояха се и състезателни игри.
Във втора група децата се разделиха на 4 отбора, които трябваше да отговорят на въпроса: „Кой замърсява природата?” Малчуганите затвърдиха компютърните си умения, като всички работиха самостоятелно под ръководството на учителките. Най-добрите заслужиха медали. Засадени бяха и дръвчета в двора. Природолюбителите от четвърта група пък, разделени на два отбора, чистиха басейн, пълен с отпадъци, които поставяха в съответните кофи – синя, жълта, зелена.
„Детето има нужда да докосва, да говори, да опитва, то не се нуждае от лекции! Най–доброто научаване е чрез преживяване! Детската градина е първото място, на което децата придобиват начални знания за екологията”, сподели своя опит с по-младите си колежки г-жа Дудина. Нейните малчугани пък посадиха луковици, от които ще разцъфнат красиви цветя.
Участниците в първа група се запознаха с подводния свят чрез разглеждане на аквариум с разноцветни рибки и разбраха, че децата и възрастните не трябва да хвърлят боклуци във водата и гората.
Подобни занимания се състояха и във филиалите на детската градина в Райово и Широки дол.
Уроците, ознаменувани и с детски песни и рисунки, се превърнаха в истински празник.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*