Георгиев и Коцева почерпиха френски опит в курортното строителство

Крушевел

Кметът Владимир Георгиев и председателката на Общинския съвет Ирена Коцева бяха на посещение във Франция, за да се запазнаят как функционират местни планински общности и туристически комплекси. За видяното там г-н Георгиев разказа на пресконференция на 1 април.
Посетени са били едни от най-известните планински общини – Крушевел и Мориз. Самоковските ръководители са имали там обстойни разговори с местните управници, с ръководители и експерти от туристическата сфера – представители на туристически агенции и фирми, хотели и заведения, концесионери на писти и съоръжения, специалисти от обслужващи звена и др.
Управата на Крушевел в момента ръководи и сдружението на планинските общини във Франция, в което пък община Мориз играе много важна роля.
Георгиев и Коцева са разгледали курортите в тези райони, запознали са се с успехите на местните хора, разговаряли са обстойно и по проблемите с оглед френският опит да може да се пренесе и да се адаптира на наша, самоковска почва.
Особено внимание е обърнато на развитието не само на зимния, но и на летния туризъм, на целогодишното използване на курортите. Силно впечатление на самоковските управници е направило развитото самоуправление на общините във Франция и доброто взаимодействие с държавата. Общините там са собственик на голяма част от пистите, съоръженията, комплексите и пр. и ги отдават на концесия.
На територията на общините са оформени и т. нар. геопаркове /наскоро на работна среща в Самоков бе изяснена, и то от френски специалист, тяхната същност/. Наличието на тези паркове не пречи, а напротив, способства за развитието на туризма в съответните региони.
След войната, в края на 40-те години, планинските общини във Франция са били едни от най-бедните. С помощта на държавата, която е предоставила в собственост на общините писти, съоръжения и др., тези райони са „дръпнали” и сега са високо развити, имат стотици километри писти, модерни лифтове, съвременни комплекси за хранене и развлечение.
Бюджетът на Крушевел, по думите на Георгиев, възлиза на около 80 млн. евро, като за нормалното функциониране на общината са достатъчни само около 30 млн. Високите приходи позволяват да се влагат доста инвестиции за по-нататъшното развитие на туризма и на самите региони. /За сравнение – приходите от Боровец за общината според зам.-кмета Радослав Стойчев, който също участваше в пресконференцията, възлизат на 600-700 хил. лв. годишно/. Кметът поясни междувременно, че нощувка в хотел по тези места във Франция излиза от 300 до 5000 евро.
При това става въпрос за градчета с население от 2000-3000 души. Разбира се, в многобройните обекти на територията им работят много други хора от различни места, които там намират добро препитание. Нещо повече, зоните на различните общини са свързани и то не само във Франция, а и в съседните Италия и Швейцария /”Туристите се ориентират по една карта”, вметна Георгиев/.
Самите селища – Крушевел, Мориз, са разположени на около 1000 м над морското равнище и в това отношение са съпоставими със Самоков. Високопланинските комплекси там са разположени в диапазона от 1500 до 2400 м н. в. Ски оръдия са в състояние да покрият около половината от пистите с изкуствен сняг.
Кметът и председателката на местния парламент са се срещнали и с представители на клъстър – сдружение на фирми, занимаващи се със зимен туризъм – още един добър партньор на общините. Показател за плодотворно публично-частно партньорство е дори и такъв факт – частни имоти през зимата се превръщат в… общински ски писти.
Навсякъде на Георгиев и Коцева са направили впечатление и грижите за природата, които обаче не пречат, както се вижда, на развитието на туризма. Една от идеите сега е и в Самоковско да се изгради аквапарк по подобие на видяното във Франция.
Развитието на Крушевел, Мориз и на другите планински общини в тази страна показва, че от планинския туризъм може да се печели и то добре, може да се ликвидира безработицата, а всичко това да доведе до по-добра демографска картина, и, естествено – до значително повишаване на жизнения стандарт.
Според Георгиев може да се направи още един извод – искаме ли и Самоковска, и другите планински общини у нас да се развиват, те трябва да получат по-големи права и по-голяма самостоятелност от държавата – истинско местно самоуправление, подобно на това във Франция.
Посещението е станало по покана на френските домакини със съдействието на фирма „Маркан”. Както е известно, тази фирма заедно с френски компании участва в разработката на нов голям курортен комплекс – „Дестинация Рила”, който би могъл да се реализира в бъдеще на територията на двете съседни общини – Самоков и Сапарева баня.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*