Георги Млекарски сътвори чешма-паметник на Чакър войвода

Следвайки принципа, че когато човек иска да е полезен, нищо не може да го спре, Георги Млекарски от Продановци сътвори собственоръчно чешма-паметник на Чакър войвода в района на Ръжана. Тук, между местностите Върбова река и Кутело, опитният майстор каптирал съществуващия извор и оформил чешмичка с кранче във формата на лъвска глава.
Най-оригинална обаче е надстройката на чешмата, където с мраморна прах и бял цимент скулпторът е изваял препасана с пояс и пищов фигура на Христо Проданов – Чакър войвода, с емблематичното му наметало и пушка в ръка. Изборът на Млекарски е логичен, тъй като се вярва, че войводата е родом от Продановци.


В съседство пък Млекарски е вкопал и обемна кофа, откъдето дивите животни могат да утолят жаждата си.
Самият творец е и любител на лова. Именно тази местност е една от любимите му територии за практикуване на хобито.
Известен и като природозащитник, той е започнал да облагородява целия район, където ашладисаните от него диви круши, орехи и пр. просто нямат брой.
В бъдеще пък Млекарски планира да съгради и няколко пейки с маси под близките дървета край чешмата и така да оформи приятен кът за отдих. Едно е сигурно: мераклии – посетители няма да липсват, тъй като оттук се открива чудни гледки към Самоковското поле, Палакарията и могилите край Продановци и Райово.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*