ГЕРБ и БСП укрепват позиции, “Самоковци за Самоков” – по петите им

Общо 7 партии, коалиции и сдружения ще имат свои представители в Общинския съвет след вота на 23 октомври. Както вече стана ясно, по 7 депутати спечелиха ГЕРБ и БСП, 5 – “Самоковци за Самоков”, 4 – ДПС-Евророма, по 2 – БСД, ЛИДЕР и “Бъдеще за Самоков”.
Граждани за европейско развитие на България изпревариха с неколкостотин гласа социалистите и вече са първа политическа сила, макар че ще имат равен брой съветници с “червените”. За мнозина успехът на ГЕРБ е изненада на фона на високата безработица, беднотията и корупцията. Като оставим настрана харизмата на лидера на партията обаче, постигнатата относителна стабилност, макар и на ниска база, както и усилията за овладяване на престъпността и за модернизиране на пътната инфраструктура са отчетени от не малка част от избирателите. В резултат герберите-съветници се увеличиха от 5 на 7.
БСП също укрепи позициите си, което се изрази в нарастване на местните депутати на партията от 6 на 7. Това е от една страна и своеобразна оценка за управлението на социалистите на местна почва през последните два мандата.
На всеки избори, като по традиция, винаги има някаква изненада. В по-миналите местни избори тя се казваше “Атака”, на миналите – “Евророма”, този път – “Самоковци за Самоков”. Сдружението, макар и образувано само преди месец-два, участва активно и стойностно в предизборната кампания и с 2548 гласа взе близо 13 % от бюлетините, осигурявайки си цели 5 съветника. Разбира се, тук гласовете са и в аванс, защото тепърва предстои тази нова формация да развива дейност, но така или иначе прави впечатление добре комплектованият състав от експерти, които ще работят в местния парламент като съветници.
Отстъпление в сравнение с изборите през 2007-а бележи коалицията ДПС-Евророма. За разлика от преди 4 години, когато спечелиха цели 6 мандата, сега общинарите от тази политическа сила ще бъдат 4 на брой. Това говори може би за намаляване на т. нар. етнически вот, но е последица и от явяването на кандидати за кметове и съветници от ромски произход и от други партии. Показателно е, че за тях са пуснали бюлетини и етнически българи.
От останалите парламентарно представени местни сили единствено ЛИДЕР запазва присъствието си в Общинския съвет, макар и вече с двама, а не с трима общинари, каквото беше постижението на предишния вот.
Изненадващо за мнозина “Движение нашата община” и “Атака” ще отсъстват от самоковския законодателен орган, след като имаха по трима представители в него през миналия мандат. В подобна ситуация е и НДСВ, което през последните 4 години имаше двама съветници. Партия “Зелена България”, която също имаше депутат, сега пък въобще не участва във вота.
Съживяване показа Българска социалдемокрация, която с почти 6 % от гласовете ще има двама души в съвета. Представители /двама/, за разлика от преди, ще има и част от десницата, обединена в “Бъдеще за Самоков” /СДС, БЗНС, БСДП/.
Макар и за много малко, общинарското място се изплъзна на РЗС. Извън борда останаха и ДСБ, и други известни десни партии и коалиции. Заслужава уважение представянето на независимия кандидат за съветник Бойчо Стамболийски, известен с твърдата си гражданска позиция, чиито поддръжници надхвърлиха 1 % и се оказаха по-многобройни от привържениците на цели партии.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*