ГЕРБ първи на евроизборите и в Самоков

Партия ГЕРБ излезе на първо място в общината при изборите за депутати в Европейския парламент, състояли се в неделя, на 25 май.
Второ и трето място заеха Коалиция за България /водена от БСП/ и ДПС.
За ГЕРБ гласуваха 3649 души – 32,52 % от участвалите във вота.
Коалиция за България събра 2912 гласа – 26 %.
За ДПС бюлетини пуснаха 1497 души – 13.36 %. Интересното е, че тази партия за пръв път получи значителна подкрепа в някои квартали на града, както и в определени села.
Сериозен пробив направи „България без цензура” в съюз с още няколко партии, заслужили 1189 гласа – 10,62 %.
Реформаторският блок е на пето място с 610 гласа – 5.45 %.
Следват АБВ и „Атака” с почти еднаква подкрепа от около 4 %.
Данните са непотвърдени, но възможната разлика е в рамките на няколко гласа, което няма да окаже влияние на представянето на отделните партии и коалиции.
В обръщение на местното ръководство на ГЕРБ се изтъква, че партията печели за втори път избори в Самоков и района. Изразява се благодарност на всички участници във вота и специално на гласувалите за ГЕРБ.
Избирателната активност на 25 май бе 38 % – с 3 % по-ниска от миналите евроизбори през 2009 г. На практика почти 2/3 от избирателите не участваха във вота.
Самият изборен ден в града и района ни протече без особени инциденти. От РУП-Самоков уточниха, че чрез тел. 112 в управлението са постъпили три сигнала за нарушения в изборния процес. Веднага са направени проверки на място.
По два от случаите е съобщено, че лек автомобил превозва граждани до изборни секции и шофьорът, получил плик с пари на бензиностанция, ги раздавал на гласоподаватели. При проверката се оказало, че посоченият автомобил е превозвал членове на семейство. Не е потвърдено обвинението, че са получавани и раздавани пари.
Третият сигнал е бил от анонимен гражданин – че е бил бит, защото упражнил гласа си за определена партия. При проверката не е открит бит гражданин.
От полицията уточниха още, че в изборния ден е оказано съдействие на председателя на секция в СОУ „Отец Паисий” за извеждане на лице с неадекватно поведение.
Лично директорът на Областната дирекция на МВР Мариета Иванова е направила преди изборите инструктаж за работата и задълженията на служителите на реда. В града ни бяха разположени и допълнителни сили от жандармерията.
При приемането на представителите на секционните избирателни комисии от общините с протоколите и чувалите с бюлетините в сградата на Областната администрация в София бе създадена по-добра организация в сравнение с предишни избори. Осигурени бяха топли напитки и сандвичи, както и столове за чакащите.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*