Говедарци ще има туристически информационен център

Договор за изпълнение на спечеления от Община Самоков проект за изграждане на Туристически информационен център в Говедарци бе сключен на 29 март. Подписите си под документа сложиха изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Васил Грудев и кметът на Самоков Владимир Георгиев, в качеството му и на председател на управителния съвет на МИГ /Местната инициативна група/. Начинанието ще се финансира по Програмата за развитие на селските райони /2014-2020 г./.
Проектът предвижда да се извърши основен ремонт на известната къща на д-р Мара Малеева, която е била лекар в селото в началото на 40-те години на миналия век. Ще се реставрират общо три сгради. Главната от тях е бившата къща-музей на д-р Малеева с площ от 130 кв. м, която ще бъде преустроена в туристически информационен център. Съседна постройка с площ от 71 кв. м ще бъде превърната в етнографски музей. Предвижда се третата сграда да е с обслужващи функции.
В туристическия информационен център ще се обособи зала за показване на местните културно-исторически забележителности и на природните богатства на района. Центърът ще бъде обзаведен със съвременна компютърна, аудио и визуална техника. Ще се монтира и устройство за изкачване на стълби, за да се създаде достъпна среда за хората в инвалидни колички.
Бившата къща-музей е с характерна архитектура, а отвътре впечатлява с много интересен и напълно запазен таван с дърворезба и широки стаи. Съхранени са както мраморът на пода, така и оригинално пано от разноцветна мозайка. Тук в близко бъдеще ще могат да се организират и различни културни изяви.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*