Гостуваме във Варна с 21 щампи на воини-светци

Любомир Николов

Любомир Николов от Историческия музей в Самоков пред Радио „Фокус” в черноморската столица

– Г-н Николов, с какво е характерна изложбата „Воини светци“, която гостува във Военноморския музей във Варна?
– Щампата по своя характер е доста нетрадиционна и малко позната културна ценност. Щампата на икона е дошла през вековете в наши дни и представлява всъщност икона на хартия. За нейно родно място се счита Света гора. А печатането на гравюри е характерно още за Западна Европа в епохата на 15-16 век.
– Кога навлиза в България щампата като техника за изобразяване?
– В България щамповането минава първо през Рилския манастир, където през 20-те и 30-те години на 19 век е първата щампарница на Хаджи Исай, след което се разпространява по цялата територия на България.
– Кое е първото щампарско селище в страната?
– Едно от първите щампарски селища в България е именно Самоков. Няколко са самоковските фамилии, които се занимават с рязането на калъпи, тъй като отпечатъкът върху хартия първо се гравира върху дърво или метална плоча, след което с мастило се отпечатва върху хартията и по желание се колорира с бои ръчно от майсторите.
– С какво са характерни гравюрите, с които гостува Градският исторически музей в Самоков?
– Ние гостуваме с 21 гравюри, смесена техника и метални и дървени плочи, като тези дървени плочи са от самоковските майстори на тема „Светците – воини” – много дълга и обширна тема, с много интересни факти за живота и делото на тези светци.
– Защо тези светци се приемат за закрилници на българската армия?
– Още от Средновековието воините-мъченици, загинали в името на християнската вяра, се канонизират за светци. По-късно почти всеки войник е носел неотлъчно със себе си медна или бронзова иконка на определен светец, който го закриля, и голяма част от тези икони са били именно на воини, загинали за Христовата вяра. Може би от там, като воини, закрилящи воините, те са били много тачени от войниците.
– Кои са воините-светци, които са представени в едноименната изложба?
– Сред експонатите има български светци-воини – Михаил воин, Иван воин, Никола воин и най-популярните – Св. Георги, Св. Димитър, Св. Мина, който е египтянски воин, и Св. Архангел Михаил. В изложбата са включени и по-нетрадиционни – Теодор Тирон, Теодор Стратилат и Св. Йоан, в характерните за тях сюжети. Те са от различни епохи, придобити от разнообразни източници от България и територията на Балканския полуостров.
– Откъде идват тези щампирани икони?
– Голяма част от тези щампи идват от Света гора, наречени са Светогорски щампи. Там те са рязани в манастирите от монаси, в т. нар. щампарници, които са се намирали във всеки манастир. Изобразявани са освен светци – закрилници на манастира, също и архитектурни изображения, панорамен изглед на самия манастир. Голяма част от щампите са се печатали в големи печатници във Виена, Будапеща и Москва по поръчка на самите манастири, тъй като не навсякъде е имало възможност да бъдат изработени. Не навсякъде е имало майстори, а и рязането на изображения върху медна плоча е доста трудоемко и изисква сръчност, за да бъде извършено. Това се е правило с цел популяризиране и да се види с какво разполага манастирът. Сред щампите има и такива на самоковските фамилии Клинкови и Карастоянови.

Нина Рускова

Снимка: www.focus-news.net

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*