Граждани протестират срещу Плана за управление на речни басейни

„Моля да не одобрявате проекта за ПУРБ – Западнобеломорски район с център Благоевград”, пише от името на група граждани нашият съгражданин инж. Любчо Луков в жалба до Басейновата дирекция на Западнобеломорския район, екоминистерството, правителството, Европейския парламент и медии.
ПУРБ означава План за управление на речните басейни. Според автора от разработката за 2016-2021 г. са отпаднали всички забрани за изграждане на нови водно-електрически централи, баластриери, отпадни отводнявания и добив на природни богатства в реките, свързващи зоните за защита на питейни води и защитените зони от „Натура 2000”, което, отбелязва Луков, „е недопустимо според действуващото вътрешно законодателство и евродирективите.
„Натура 2000” е европейска мрежа, която задължително свързва защитените зони, в т. ч. чрез реките, а не е механичен сбор от несвързани и изолирани една от друга територии”, се посочва в жалбата.
С палиативни, пожелателни “мерки” само се имитира дейност, а в действителност природата се унищожава тотално, добавя инж. Луков. В същото време, се подчертава в документа, енергията от тези ВЕЦ-ове се изкупува на високи непазарни цени.
Авторът настоява проектът за ПУРП да не се одобрява, а да останат в сила забраните, тъй като в противен случай ще се влоши съществено състоянието на реките и защитените зони.
Г-н Луков допълва, че ако на жалбата все пак няма отклик, казусът ще бъде поставен пред Върховния административен съд и пред европейските съдилища.
Подобна жалба, само че срещу предложението за План за управление на речните басейни в Дунавския регион, Л. Луков е изпратил и до Басейновата дирекция с център Плевен. Документът е и с копие до главния прокурор. В тази жалба подателят прави извода, че подобни са проектите и на другите три басейнови дирекции и че очевидно такава е и политиката на Министерството на околната среда и водите.
Така стана възможно, отбелязва Луков, изграждането на ВЕЦ „Роса” на р. Леви Искър и на ВЕЦ „Енерджи-Говедарци” на р. Черни Искър, Мальовишка и Горна Прека река. Така са разрешени според автора на жалбата и кариери за инертни материали в защитени зони в землищата на Поповяне и Ковачевци, а и продължаващият добив на инертни материали в коритата на реките Искър и Палакария.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*