Грип и остри респираторни заболявания

Грипът е остро самоограничаващо се инфекциозно заболяване, което се причинява от грипните вируси тип А, В и С. Най-съществените характеристики на инфекцията са: нейната склонност към епидемично разпространение и високата смъртност, свързана с белодробни усложнения.
Грипните вируси са слабо устойчиви. На стайна температура загиват за няколко часа. Ултравиолетовите лъчи бързо ги убиват. Лесно загиват и под действието на химични дезинфектанти – хлор, хлорамин, белина и др.
Хората са първичен резервоар и източник на инфекция при грипа. Грипните вируси могат да се предават чрез аерозол /при незащитено кихане и кашляне/, както и при директен контакт със заразени секрети. Преобладаваща е ролята на въздушно-капковия механизъм в затворени пространства, като например училищни стаи или транспортни средства.
След кратък инкубационен период /от няколко часа до 1-2 дни /, заболяването започва внезапно – без предварителни симптоми, което го отличава от другите инфекциозни заболявания. Налице е тежко общо състояние с втрисане, силно главоболие, понякога световъртеж, разбитост, болки в ставите и мускулите, отпадналост, болки в очите, понякога повръщане и др. Температурата още от първия ден се повишава и достига до 38-40 градуса. От втория ден се появяват катарални симптоми – хрема, кихане, дразнене и неприятно усещане в гърлото, болки при гълтане, пресипнал глас и суха, дразнеща кашлица. Характерно е, че с понижаване на температурата, симптомите от страна на дихателната система се задълбочават – постепенно кашлицата става влажна, с отделяне на храчки. При възрастни хора и деца грипната инфекция протича по-тежко.
Това състояние на болния продължава обикновено 2-3 дни и ако няма усложнения, постепенно настъпва подобрение. Възстановителният период продължава от една до две седмици с общо неразположение, бърза уморяемост и кашлица.
Възможно е заболяването да протече по-леко, безсимптомно, “на крак”. Такива болни са много опасни за разпространението на вируса.
Най-тежките и чести усложнения на грипа са възпалителните заболявания на носоглътката и белите дробове /отити, синуити, пневмонии/. Не са редки и усложненията от страна на централната и периферна нервна система /мозъчен оток, менингит, менингоенцефалит и др./
През студените месеци на годината, освен от грип, хората боледуват често и от остри респираторни заболявания /ОРЗ/. ОРЗ или “настинка” е популярен термин, който обозначава леко протичащи заболявания, под формата на катарални прояви от страна на горните дихателни пътища. Те се причиняват от разнородна група вируси, наречени респираторни вируси. За разлика от грипа, при острите респираторни заболявания липсва внезапното начало, тежкото увреждане на общото състояние и много по-рядко се развиват усложнения.
Грипните епидемии представляват сериозен здравен, социален и икономически проблем за всяка страна. Данните за България сочат, че в областните градове всяка година от грип и остри респираторни заболявания боледуват не по-малко от 1,4 до 1,6 милиона души и че тези заболявания заемат от 10% до 30 % от всички случаи с временна нетрудоспособност.
Единствената ефикасна мярка срещу грипните вируси е своевременната имунизация. При ежегодното изготвяне на съвременните ваксини се включват актуални за сезона щамове. Подходящи за ваксиниране са всички лица, при които е желателно да се намали риска от грипно заболяване и свързаните с грипа усложнения: деца и възрастни, страдащи от хронични заболявания; здрави лица, които са в контакт с рискови групи и има опасност да предадат инфекцията; хора с рискови професии.
Съвременните противогрипни ваксини са безвредни, високо пречистени, с гарантирана специфичност срещу епидемичните щамове. Ваксините не съдържат цели вируси и не могат да предизвикат заболявания от грип. Те гарантират на ваксинираните от 2 до 3 пъти по рядко боледуване, по-леко протичане на заболяването и предпазват от усложнения. Имунитет се изгражда 2-3 седмици след ваксинирането и осигурява защита срещу грип, но само за един епидемичен сезон, поради което противогрипните ваксини се прилагат ежегодно. Най-подходящото време за ваксиниране е есенния сезон /м.сентември-м.октомври/. Поставянето на ваксината се извършва от личния лекар или в имунизационния кабинет на РИОКОЗ- Софийска област.
Прилагането на общи профилактични и противоепидемични мерки в условията на сезонна грипна епидемия цели максимално ограничаване на възможностите за разпространяване на вируса на грипа в обществото.
Общопрофилактичните мероприятия за борба с грипа и ОРЗ включват:
Осигуряване на оптимално отопление на помещенията в
предприятия, учреждения, детски и учебни заведения.
Намаляване запрашеността на въздуха, често проветряване на
помещенията, провеждане на влажно почистване и текуща
дезинфекция на подовете;
Поддържане на добра лична хигиена – редовно измиване на
ръцете със сапун или чрез използване на обикновените
дезинфектанти за ръце, съдържащи алкохол; използване на
еднократни хартиени кърпи за нос, които след употреба да се
унищожават, закриване на устата и носа при кихане и
кашляне;
Ограничаване провеждането на масови мероприятия, свързани
със събирането на много хора на едно място, особено в
затворени помещения /посещения на спортни, културни и
други масови прояви/;
Използване на маски от персонала на обществения транспорт,
заведения за обществено хранене и магазини, персонала на
детски заведения;
Преустановяване на профилактичните прегледи, плановите
консултации на здрави бременни и кърмачета, планови
операции;
Недопускане на болни деца в детските заведения и в
училищата чрез провеждане на сутрешни прегледи – “филтър”;
Консумиране на пресни зеленчуци, плодове и богати на
витамини храни.
Дирекция “Опазване на общественото здраве” РИОКОЗ – Софийска област

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*