Даниел Москов ни призовава да почистим Туристическата градина на 23 март

В последно време ми прави впечатление, че сякаш все чакаме някой да ни оправи положението и да свърши работата вместо нас, а в това време бавно, но не славно, се превръщаме в „царе” на даването на акъл и критикарството. Предимно това се наблюдава в т. нар. социални мрежи в интернет, където всеки може да намери своите „5 минути слава”. Същите онлайн платформи обаче могат да се ползват и за далеч по-разумни и смислени неща. Например – да обединяват хора с цел положителна промяна на мисленето, на обществото, на околната среда и пр. Точно позитивната страна на нещата търси и младият ни съгражданин Даниел Москов, който поде инициатива под надслов „Масово чистене на Туристическата градина” именно чрез фейсбук.
„Надявам се на призива да се отзоват повече хора и така да дадем пример на останалите, а и да изпълним гражданския си дълг. Лично аз предпочитам да направя нещо вместо постоянно да критикувам и да очаквам нещо от другите. Вярвам, че ако сами не си помогнем – няма кой да го направи. Пък и обичам чистотата”, сподели за „Приятел” Даниел. Той изтъкна, че това е доброволна самоинициативна кампания и всеки може да се включи, като дойде на 23 март сутринта пред портите на Туристическата градина /при кръговото кръстовище/. Препоръчително е доброволците да си носят ръкавици, чували, гребло и щипка за боклуци.
„Амбицирах се покрай съпругата ми Наталия, която наскоро събра боклуците от улица край булеварда. През зимата пък – след обилен снеговалеж, заедно с един приятел – Сашо Кенанов, изринахме снега от алеите в градинката пред Дома за възрастни хора. Стана така, че на следващия ден времето се оправи и изпитахме голямо удовлетворение, когато разбрахме, че обитатели на дома са излезли на слънце и са се възползвали от почистените алеи и пейки”, разказва още Москов.
Двамата изринали снега и от тротоарите пред „Спешна помощ”. Всичко тогава тръгнало от публикация на Алекс във фейсбук групата „Забелязано в Самоков”, когато той направил пътеки в пространство около блокове и снимал свършената работа, за да покаже, че всеки може да помогне вместо само да мрънка и да дава акъл.
„Знам, че към Общината също има хора, които чистят, но явно те не смогват да се справят. Затова вместо да се оплакваме, нека и ние се погрижим за града, все пак си е наш”, призовава младият мъж. Той вярва, че по този начин отзовалите се хора ще дадат добронамерен пример как можем да се справяме с предизвикателствата, а и ще покажат на клиентите на близките заведения, че не само хората от т. нар. петдневки трябва да отговарят за чистотата на града, а и всички ние. Най-малкото, превантивно – като не хвърляме боклуци и не цапаме там, където желаем да растат децата ни.
Желаещите да откликнат на призива на Даниел Москов и да направят чистенето на Туристическата градина наистина масово могат да се явят на 23 март, събота, от 8 ч. в началото парка.
Питам инициатора дали не е обявил твърде ранен час за инициативата, и то в почивен ден. Отговаря ми, че целта е да се свърши работа, а не да се почива. Ами ако времето е лошо – пак проявявам черногледство. „Това няма да ме спре”, категорично отсича Даниел.

Делян Василев

Даниел Москов. Снимка: архив

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*